Friday, January 14, 2011

siapa kata sushi tak sedap?

Assalamualaikum

loni tak tau nak cerita apa.. oklah.. akak ceritakan pasal makan sushi di ishia sushi Kuantan semalam. Asalnya bawak afik jumpa dr di kmc. dah selesai tu anak2 dah mengharu.. mamaaa.. abahh.. lapar nak makan unagi.. nak makan sushi...!, alahaiii tak best laa nak pergi tanpa syaid ni. teringat kat dia memang kaki shusi!!.. kalau bagi makan 2.3 set obentou unagi (set nasi belut manis kt atas) tak cukup lagi baginya, kena tambah lagi maguro sushi (kalau kat Malaysia panggil ikan tongkol) atau amaebi (udang mentah manis). nak tgk camne rupa unagi ni dia yg mama dan abah punya semalam.


yang ni pula menu sushi utk anak2..


makan punya makan syahmi tak cukup kenyang lagi.. tambah lagi tempura ebi set, nak tau camne rupanya ni dia..yg ni sedap, udang bersalut tepung cicah kicap jepun. taks ama udang celup tepung Malaysia, tepung dan udangnya manis origional.

tgk bil semua rm180.. woww sekali mkn tgh. takpe lahh.. dah anak rindu makanan lama diorg, nk pergi jepun tak boleh dah, tunggu anak2 le pulak giliran bwk mama dan abah pergi sana esok2.. IsyaAllah. Syafik selalu cakap dia nk balik jepun, sbb dia org jepun katanya (coz dia di lahirkan kt sana.. amboii, blh tahan sorang ni)

gambar ni pulak syaidi masa tahun 2004, umur 6 thn, tak nampak org dah kalau jumpa sushi)
Bagi kami mkna kat sana semua sedap2 janji halal!.... setiap kali nk shopping brg dapur pun dah jd kemestian belek dhl ingrediant blkg nya. mama ni pun nasib baik boleh baca... kalau tak krn cek abg paksa pergi kelas bahasa.. main lingkup lintang pukang lg bahasa jepun tu, dok pandai main hait222 jer la!.. hehe. sushi kat sana lagi sedap, sebab ikan segar2.. fresh gitu, potong slice cicah kicap jepun terus masuk mulut (shashimi)best tau. Nama restoran yg selalu kami pergi KAPPA SuSHi.. setiap hujung minggu pasti mkn kt situ.

Akak ke sana thn 2000, ikut suami study buat master pastu sambung terus buat pHD.
pd thn 2003, akak pulak dah alang2 dok lama sana hubby suruh ambil peluang buat sesuatu... so bincang2 akak buat research di Mie University & ambik bahasa selama 6 bulan. Dalam class pelbagai bangsa yg ada.. akak rapat dgn budak germany, cantik dan badannya pun sama saiz le ngan akak. Dlm class sensei (lecturer) plak ajar bahasa jepun dlm bahasanya jugak, bukan english. bayangkan camne kami bercakap.. cam ayam itik. kdg2 main bahasa isyarat kalau tak faham. kha..khaa.. kelakar!. tp Alhamdulillah.. presentation (hapyou) dpt cemerlang

Setiap kali nk gi class main kayuh basikal, enjoy tau main naik2 basikal ni, beririgan ngan suami,romantik gitu!... kt sana dah kebiasaan kalau nampak awek2 jepun seksi pakai skirt pendek (w/pun musim sejuk tahap beku).. berkasut tumit tinggi.. lelaki plak berpakaian kot kayuh basikal nk ke tmp kerja masing2, kalau kt malaysia dh kena gelak kt org tu!, hehe pelik tp benar.

Pasal cerita nk pg class tu ada laa terlewat nak pergi satu hari tu.. bawak basikal cam ribut.. semua org nak kena langgar di akak, giler betul. balik rumah... suami bgtau membernya mengadu akak bawak basikal cam kipas kudung. punyalah malu tebal seinci muka ni. aduh.. aduhh.. kalau nak cerita pasal kenangan dok japan memang takkan habis.. bayangkan selama 6 tahun kat sana pelbagai peristiwa pahit manis yg kami alami.. spt suami akak lagi kelakar.. buat shinbun(partime hantar surat khabar jam 3 - 5 pagi), time nak baling surat khabar tu tiba2 muncul anjing depan muka melompat dok menyalak, terkezuttt..lari cam tak terpijak tanah. sampai motor shinbun pun dah tertinggal depan rumah tuan anjing td..hahah!
huui rupanya dah lewat malam.. kalau ikut tak boleh nak berenti plak bercerita ni, first nak buat entry baru td bukan main dok perah takdak idea.. penat sgt, dang dah bercerita jadi ralek plak. oklah.. nanti sambung lagi seterusnya dengan gambar2 dan cerita yg melucukan spjg di nihon (japan). Salam sayang dan gudnet dari akak..
Assalamualaikum

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq