Friday, February 11, 2011

Spaghetti enak & White Sauce




Assalamualaikum..


Semalam hantar Syafik tusyen.. alang2 menunggu finish class, mama, abah & syaidi dinner  di Papadelle di Bandar Chukai Utama... semua spaghettinya besttt!

 Carbonara Spaghetti

Seafood Pizza

Prawn oil Spaghetti

 kalau tau di Shafik pergi makan tanpa bawaknya sekali ni maunya merajuk seminggu.. heheh.. jangan risau.. sudah pasti mama akan take a way utk adik2 kt rumah

CarBoNara SpaghTTi ni mudah jer nak buat.... mama biasanya buat white sauce & gdung gdeng cam spt biasa basic yg lain tu jadi jugak carbonara mamalove spaghetti.. hehe


Utk White Sauce mama boleh buat lasagnia, sichu (masakan jepun lbh kurang cam sup camble, cuma di tumis bawang dengan margerin, masukkan kiub potato & Carot), & di gaul dengan spagetti. Best!

White Sauce MamaLuve:
Margerin 1 sudu
tepung gandum 2 sudu
lada sulah
garam
sdkt cheess
fresh milk/blh juga guna susu tepung anak


panaskan margerin, bila nampak cair terus masukkan tepung, kacau sekejap tak rata pun takpe... pastu tuangkan fresh milk dlm 1 mark.  kecilkan api. masukkan garam & lasa sulah.  Kacau hingga pekat mengikut kesukaan rakan2 sekalian.  nak bubuh gula sedikit pun lg sedap kalau mau di gaulkan dengan macaroni/spagheti.  Utk lasagnia tak perlu le masukkan gula.


Bolehlah di hidangkan dengan menabur cheess di atas macaroi/spaghetti tadi
...
Selamat mencuba

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq