Monday, February 21, 2011

Sweet memori japan lagi...




Hari ini dah isnin rupanya... kluk klek kluk klek dah masuk bulan 2, kejap jer masa berlalu. ehmm tadi pikir banyak mde nak menulis tapi memandangkan nampak isya moody jer mungkin tak berpeluang, so mama uplod gambar kenangan di japan le dulu utk hari ni.. ok tak?... kawan mama pun dok mintak suruh masukkan gambar di Japan banyak2 next entry so now mama dah uploud kat sini :) tp gambar tak cantik sebab prtsc dr dvd, banyak gambar dah musnah dalam pc yg di simpan oleh abah.. uhukk.. sedeyyy! 




ni musim 'aki' atau musim luruh... udara memang best, tak sejuk sangat dan tak panas sangat, daun2 pokok pun cantik pelbagai warna, memanng sesuai utk bergambar.



Omochi suki - Hari perayaan menjamu kueh pulut jepun dengan pelbagai rasa seperti di tabur kacang hancur dan di cicah dengan syoyuu/kicap manis... juga di hidangkan dengan miso syru/sup jepun.  masakan utk muslim di masak asing.. dan dalam periuk asing.. tidak guna bekas yg sama, kerana dr awal kami sebagai ibubapa dah cakap tentang pantang larang pemakanan halal bagi muslim... budak muslim  ramai seperti dr Mesir, Bangladesh, Yaman, Indonesia dan cam2 tempat lagi, so xde problem le utk diorg masak banyak2 utk anak2 kami.  org Japan ni jujur apa yg kita bagitau atau apa pantang kita dia akan ikut jer tanpa rasa nak menipu.  Guru guru diorg pun bagus... layanan memang puas hati.

Shafik.. hati2.. terhiris jari tu karang...
 (semua jenis sayuran utk di masukkan dalam miso soup akan di potong oleh kanak2 tadika/horekuen sambil di perhatikan oleh makayah)

 
 amboi syaid makan sampai tak nampak orang ya... :)

Kat sana mama ni rajin sangat buat pelbagai jenis cake, sebab nak dapatkan bahan2nya mudah.. dan cam2 kueh malaysia dah buat, tapi bila balik Malaysia dah jadi kemalasan sedikit pasal sekeliling dah ada apa yg nak di makan, setakat nak makan sikittu gak selalujer  pikir baik beli jer.. hehe...

 syaid di hari ujian karate...
 
Kawan2 dok berdebar hari test tapi Syaid ni plak jenis slamble... banyak bercakap... kiranya penghibur di kalangan rakan2nya..

Alhamdulillah.. lulus ujian.. berjaya dapat tali pinggang kuning :)

 hasil kerja Shafik di tadika...

 Syaid dan teman2 dalam kelas...

 

BBQ di bawah pohon sakura.. pokok sakura ni mmg cantik, masuk musimnya.. semua daun hijau gugur.. yg tumbuh semuanya bunga2 putih...
 Yakisoba atau mee Japan...

 wahh hebat Syaid dah jadi superman buat seketika...

ucapan happy anniversary utk mama & abah  dari Syaid... Omedetou/Tahniah..



Lepak di Suzuka Circuit

Sebenarnya post yg lalu banyak mama bercerita kenangan indah sepanjang tinggal di sana dan juga aktiviti anak2 di sekolah , kalau rakan2 rasa berminat ingin baca boleh le klik di link bawah..  senang mama link kesemua post yg lepas. :)

Memori in Japan part 7 (Koleksi foto lagi di Japan)
Memori in Japan part 6 (Koleksi foto - image di Japan)
Memori in Japan part 5 (image - photo )
Memori in Japan part 4 (Musim bunga di Japan)
Memori in Japan part 3 (kenangan indah main ski di Washigatage)
Memori in Japan part 2
Memori in Japan Part 1

2 comments:

YAYA AZURA said...

suka follow blog kepunyaan mama mama .. ibu ibu..
so Yaya follow...
salam kenal ye...

Kak Eiza said...

terima kasih... salam kenal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq