Panduan botol susu bayi

Saya salah seorang dari berjuta pengguna yang menggunakan botol susu. bukan untuk diri sendiri tapi untuk anak-anak kita sendiri. Dari kecil kita berikan mereka gunakan untuk menyusu tanpa kita sedari botol itu memberi kesan jangka panjang. Baru-baru ini kita dikejutkan pula dengan pengistiharan penggunaan botol plastik diharamkan. Walhal benda ini dah lama diwawarkan tapi tidak dibangkitkan di dada-dada akhbar. So apa lagi, jom anime4nz menyelami botol yang anda gunakan itu, lawati juga info di Keluarga Avail. Bahaya atau tidak? TINDAKAN!!... terpulang pada pembaca budiman.... Ingatilah dan jagalah warisan kita di masa depan....

Botol Susu Bayi Polikarbonat tidak selamat untuk digunakan kerana mengandungi Bisphenol A (BPA). Apa itu BPA? Kenapa BPA itu boleh membahayakan bayi? Bagaimana mahu mengecam botol susu polikarbonat itu? Apa yang perlu dilakukan pada botol susu bayi yang mengandungi BPA?   

Apa itu Bisphenol A (BPA)?

Bisphenol A adalah bahan kimia iaitu dalam rumusan kimia dikenali sebagai C15H16O2. Dalam strukur molekulnya, ikatan kimia BPA pada polimer plastik mempunyai sifat tidak stabil, yang bergantung kepada masa dan penggunaannya. BPA mudah lepas dari struktur polimer plastik polikarbonat. Dengan kata lain, sifat BPA ini adalah mudah larut dan meresap ke dalam makanan atau minuman.

Kenapa Bisphenol A (BPA) itu boleh membahayakan bayi?

Mengambil kira sifat BPA ini adalah mudah larut dan meresap ke dalam makanan atau minuman, jika diberikan kepada bayi, BPA akan memasuki badan badan bayi. BPA yang rendah sekalipun sekiranya masuk ke dalam tubuh kita boleh mengakibatkan mengganggu hormon estrogen. Estrogen adalah hormon yang mengawal perkembangan otak, boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon dan sekali gus mendatangkan kesan lain pada tubuh badan.

Banyak kajian mengaitkan BPA dengan pelbagai masalah lain seperti baligh awal, kanser payudara, kanser prostat, penyakit jantung, obesiti dan kencing manis. Malah, ia juga dikatakan boleh menyongsangkan ciri-ciri jantina seseorang dan merosakkan kromosom.

Bagaimana mahu mengecam botol susu polikarbonat itu?

Caranya mudah saja, di bahagian bawah botol susu bayi itu ada tercatat pengkelasan jenis plastik yang digunakan. Kalau ianya ada logo segi tiga dan di dalamnya adalah nombor 7, ada cop PC maknanya plastik botol susu itu menggunakan bahan lain-lain yang umumnya menggunakan formula pembentukan plastik yang mengandungi Polikarbonat.

Kalau botol susu itu ada label BPA FREE, maka ianya selamat dari bahan kimia polikarbonat.

Panduan Sistem Kod Identifikasi Plastik


Apa yang perlu dilakukan pada botol susu mengandungi BPA?

Mudah!! Ambil dan campakkan di dalam tong sampah. Beli yang baru. Yang tiada BPA.. Hilangkan keraguan... Atau ... Still guna ... ambillah risiko.... Terserah pada-Nya. Atau ... Still guna... Basuh selepas guna, disteril, dinyahkuman atau seumpama. Anime4nz pula rasa ada baiknya semua botol yang digunakan perlu dikitar semula.... Tak kira la berapa nombor yang digunakan... Sebulan sekali kita pakat gi kedai... TUKAR YANG BARU....Ada berani??? Apa kata pembaca budiman?? Silalah bagi Komentar??

Layari Blog Keluarga Avail untuk berita pengharaman botol susu.

Negara-negara yang telah mengambil langkah awal mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah Jerman, Perancis, Denmark, Kanada, Australia, New Zealand dan negeri New York di Amerika Syarikat. Perkembangan terkini adalah pengumuman pengharaman botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA oleh pihak Kesatuan Eropah.

MALAYSIA!! Bila Nak Laksanakan Pengharaman, Ya??


No comments:

Melawat Putraku di Gontor 3 Darul Ma’rifat Kediri Indonesia

Gontor 3 Darul Ma'rifat di Kediri Indonesia...airport terdekat Surabaya. Putra kedua Kak Ja Shafiq sedang belajar kelas intensif yng ...

Jom Follow Kak Ja