Tips cara keluarkan semut sesat dalam telingaAssalamualaikum wbt
Hari ni mama sibuk sangat dengan kerja rumah dan layan kerenah anak2 campur terasa sakit2 badan dan pening kepala...rasa macam nak demam pun ada. Tapi alhamdulillah dah kurang sekarang...ambil masa 30minit baca news dan blogwalking...sambil baca ada tertarik satu article ilmiah dari negara seberang, klikunic.com yang ceritakan cara nak mengeluarkan semut dari dalam telinga kalau semut kot2 tersesat masuk ke  dalam telinga kita atau sesiapa saja...bukan apa petua yg rasa mudah dan perlu tahu kenalah share utk semua...insyaAllah berguna kalau terdesak  :)

Caranya mudah saja...mama cerita summary dari apa yg mama baca jer...

* Kalau di rumah, gunakan sumber lampu dan arahkan lubang telinga ke lampu.
* Kalau di luar rumah (siang hari), arahkan lubang telinga ke arah cahaya matahari.
* Kalau di luar rumah (malam hari), arahkan lampu picit kearah lubang telinga atau apa jua sumber cahaya.

Ok kenapa mesti arahkan lubang telinga diarahkan ke cahaya??
Sebenarnya semut ni kalau tersesat dalam gelap ia akan selalu mencari sumber cahaya untuk kembali, maka dengan kaedah di atas akan membantu semuat yang tersesat tadi keluar atau kembali ke pangkal jalan hanya dengan ikut sinar cahaya.

Moralnya: Mama harap kita pun sama2 guna pedoman cahaya yang sentiasa bagi petunjuk kpd kita kalau tersesat di dalam gelap...alquran dan hadis serta sunnah nabi....insyaAllah selamat!!!1 comment:

cik dah ganu kiter said...

oo gitu caranya....

mmg pun cahaya penunjuk segala...

Melawat Putraku di Gontor 3 Darul Ma’rifat Kediri Indonesia

Gontor 3 Darul Ma'rifat di Kediri Indonesia...airport terdekat Surabaya. Putra kedua Kak Ja Shafiq sedang belajar kelas intensif yng ...

Jom Follow Kak Ja