Tuesday, April 19, 2011

Belek gambar

Assalamualaikum..

Mama baru sudah masak.. Isya pula tidur dari tadi.. so ada change le nak ngadap laptop.  dalam sejam dua gak le dok kemaskini gambar2 lama dalam laptop ni... satu laptop mama dah rosak.. semua blur.. tak tau kes gapo dia.. repair dah habis beratus tak sampai seminggu jam balik.  memang frust giler.  nak ngadap iPad.. dah seperti jadi hak milik anak2 kecil mama dok ngadap game dora , pororo dan mcm2 le. terutamanya si kecil Isya yg brumur 2 thn tu acu terkejut tidur jer tak lain tak bukan..." mama.. ane??.. iPad??.. nakkk!!"  alahai.. sakit tayar betul mama... mesti berebut2 pulak ngan abg dan kakak yg  langsung taknak mengalah ngan adik. uhuk.. :(

Alang2 dah sudah kemaskini gambar2.. tukar sikit header mamaLUV kasi tak boring sikit.. mama dah jemu tgk takde perubahan... buat kasi cun sikit taruk semua gambar anak2.. sebab ada yg jeles.. katanya "olohh.. gambar Isya Basma Syahmi jer ada!"  so itu yang kena ubahsuai balik.. kha222... nanti diorg balik sekolah mama akan tayangkan buat SURPRISEE!!

so utk lihat gambar2 mama yg terlau byk tersimpan dalam ni haa... mama ingin kongsi beberapa keping untuk pembaca2 mama tersayang.. kdg2 lama lama sekaliii .. rasa nak tayangkan  gambar2 kenangan mama bersma anak2.. heheh.. ok jom kita layang pula di bawah....

 ni le teman baik dan juga jiran depan rumah mama di Japan dahulu... tempat meluahkan suka duka.. hehe.. shikah, skrg mengajar di Perlis, tp asal org Ktrg juga cam mama ni.

 Pagi2 hari nak pergi hantar anak sekolah dan pergi kerja tengok2 kereta ada problem dilitupi salji... :(


minah-minah kilang .. diibaratkan cam minah2 indon di kilang mesia le,.. hehe.. tapi memang seronok keje sana.. tak kira kerja apa janji halal... boleh timba banyak pengalaman bekerja di negara orang dengan tgk pelbagai budaya bangsa2 asing kat situ

belakang mama tu semua minah2 japan ori... bukan celup, diorg ni open dalam apa2 perkara... suka sangat kalau mama bercerita pasal2 Malaysia, makanan malaysia.. dan terkejut diorg ni mama cakap dekat rumah mak pun ada kolam air panas di Lata Tebakah Besut.  diorg ni mmg suka berendam beramai2 dalam kolam air panas yang di panggil onsen..  dalam tu dorang semua berbogel.. takde seurat benang pun ada di badan mereka.. hihi lucu dan mmg  takde perasaan malu..   Ada sekali perististiwa melucukan mama masa pergi jalan2 di Hiroshima.. menginap d hotel sana yg takde bilik air.. so kena mandi di kolam air panas.. cam biasa le pakai baju tshirt dan sluar panjang, dorang semua dalam tu pelik tgk mama... tgk mama memang semacam giler2 dari atas ke bawah.... nak tau kenapa?... heheheh.... cuba tekaaaaaa.... sebab dorang seme ni berbogel.. dan tak sepatutnya mama pakai baju.. Ya Allah.. mula2 masuk mmg terkejut giler.. termasuk Syaid merah menyala mukanya dan terus kluar pergi bilik sebelah tmp abahnya mandi..hahahha.. kelakar. 

Ni juga jiran2 mama.. yang kiri sekali Reiko namanya orang Japan, dah memeluk agama Islam... kahwin ngan org Syria, sama2 ngan mama ngah praknant.. usia kandungan pun sama jer 5 bulan.  tengah tu Maysah org Egypt.  kitaorang selalu berkumpul  di surau sebelah rumah mama buat usrah.  pelbagai bangsa ada berkumpul di situ..  seronok tau dapat rasa macam2 jenis masakan dorang yg pelik2 tp sedappp... terutama sekali time raya le paling best! berbagai2 jenis masakan ada terhidang atas meja, mmg rasa tak sabar nak ngapp...  paling mama dan kawan2 suka sekali nasi beriani kambing masakan Pakistan.. rempahnya wowww memang membangkitkan selera betul!

Hari Raya.. anak dara 2 org yang ciut tu anak Maysah tadi... classmate Syaidi.. hari2 dok main berulang alik kat rumah.. kawan baik anak2 mama.  sekarang dah ada di Egypt dan dah bertutup lingkup pun dan semakin cantik.

2 family berjiran yang sememangnya kamcing dan selalu travel bersama dan hantu gambar, pegi le mana2 memang tak sah kalau tak ambik gambar last2 balik Malasyia.. computer kami yg beratus2 tersimpan gambar tu takboleh nak bukak... hang terus pasal balik mesia dok biar lama2 lam kotak tak bukak.  adohhh memang nak menangis di buatnya..
Syaidi dan Shafik.. waktu petang nnak pergi hantar class tekwando

Shafik, Husna, Syaidi


Mak dara dok bawah payung merah dok maintain senyumm....   :)
Syaid bersama kawan2 dalam class nya ( foto kanan atas, Syaidi  barisan tengah sebelah kanan sekali)
Hari sukan di sekolah/tadika.. Syahmi depan sekali..

ni kat Malysia dah.. :)


Sekian dari mama... Terima kasih

4 comments:

zippo miller said...

alamak, bestnye...nanti nk g gak

noorae said...

wah kenangan. mesti teringat2 kan mama? =]

Kak Eiza said...

ha.a teringat2 le.. hehe

estee_8980 said...

bestnya bila dpt jumpa gmbr lama..mesti lps tu senyum2 je sbb terkenang blk masa dolu2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq