Sunday, April 17, 2011

Cara Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak

gambar hiasan pinjam dr Mr Google

Cara Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak

Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua. Saya pernah di lemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum.Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi,yang boleh saya dapat rezeki yang halal.

Disini saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit. Puas saya fikirkan macaman nak memperjelaskan lagi rasanya.ok la,pernah tak buat Sponge Cake ( Sponge Cake Mix 100 gram, Air 100ml, Telur 100 ml dan Minyak 100 ml), kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pep.. atau Coke. Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain. Cubala buat, dan simpan "rasa" itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang, dan beritahu rakan2 atau saudara mara.

Untuk pengetahuan, adunan kek biasanya digaul dengan tangan. Oleh itu, berhati-hatilah membeli kek.

Sekian

Chef Farid

sumber dari : halalguide.org

3 comments:

Miss Eiza said...

Kak eiza.
Boleh tak saya minta izin nk share?
Saya akan link kan ke blog kak eiza.
Info ni sgt berguna :)

ladyzamea said...

emmm..mmg betul!
sahabat sy berbangsa cina juga ada beri resepi kek yg di letak arak..
katanya rasanya sedap..
mcm org cina buat kuih apam..
kita campurkan ENO.tp mereka letak arak...jd hati2 ok...

Kak Eiza said...

eiza : boleh jer... xkisah sbg info untuk sesama kita

ladyeiza: tq sama2 kita berhati2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq