Kenapa kita sembayang?


"Kenapa kita sembahyang"?
itulah soalan yang di ajukan oleh seorang remaja kepada Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah.

kata remaja itu dia dah pernah tanya ustaz-ustaz tapi terus dimarahi kerana mengajukan soalan seperti itu.  Tapi beliau yakin Tn. Hj.  boleh menjawab soalanya.

Dr. Fadzilah tak marah pun, sambil tersenyum dan berfikir memang soalan budak ini bagus.

"awak sembahyang tak" tanya Dr Fadzilah

"Sembahyang Tn Hj... tapi kerana dalam kerana terpaksa sebab saya tidak tahu sebabnya kenapa kita harus sembahyang?..
 

"ok.. saya nak tanya.. awak pergi satu kedai... beli makanan... awak bayar tak?"

"ehh.. mestilah kena bayar Tn Hj"

"kenapa perlu bayar"

"kenalah bayar sebagai perkhidmatannya.. servisnya"

"ok.. Tuhan berikan nyawa kepada awak, berikan kehidupan, berikan itu dan ini.. apa yang perlu awak buat?"

Remaja tersebut terdiam tapi sudah faham maksudnya sambil tersenyum puas hati jawapan  Dr Fadzilah tadi.

"Jadi awak sembahyang le sebagai ucapan terima kasih kepada Nya... bersyukur apa yang awak dapat".. kalau beli sesuatu kita wajib bayar, begitu juga kepada Allah.. Allah dah beri nyawa dan bermacam-macam kenikmatan hidup atas muka bumi ini bersyukur le.. berterima kasih le dengan mengerjakan solat 5 waktu."


Jawapan seperti ini sesuai untuk di jawap apabila di tanya oleh kanak-kanak atau remaja  yang masih tidak boleh terima kalau seandainya kita nak jawab tentang kenapa kita sembahyang?.. sebabnya ia merupakan salah satu rukun islam atau tiang agama, bgi diorang jawapan itu belum cukup boleh membuatkan diorang faham... jawapan utk org yg dah tua matang tak perlu le nak jawab  macam ni, nanti tergelak diorang... so berikan satu contoh seperti ini dah cukup dan selepas itu mereka dah boleh buat kesimpulan sembahyang itu adalah wajib bagi orang Islam.

 Ini adalah di antara singkatan cerita yang di sampaikan oleh Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah dalam ceramah motivasi kekeluargaan pada jam 8  pagi tadi hingga 5  petang, waktu sepanjang itu pun masih tidak cukup bagi kami untuk mendengar motivasi Tn Hj yang sedikit pun tidak jemu dengan ceramahnya sambil di selingkan gurauan yang penuh bermakna. malah dalam majlis tersebut sentiasa ceria dengan gelak ketawa pendengar sehingga mama pun sampai asyik terkeluar air mata gelihati dan kadang-kadang banyak terkena batang hidung sendiri.  Mama amat bersyukur kepada Allah Taala kerana berpeluang dapat mendengar sendiri secara real di hadapan buat kali pertama... penceramah yang siapa yg tak kenal paling terkenal di Malaysia.  Cukup-cukup berterima kasih kepada Tn Hj..... InsyaAllah.. kalau ada rezeki mungkin boleh berjumpa lagi kali ke dua akan datang ... untuk sessi ke 2 pula.. :)


No comments:

Tips mengerjakan umrah pada bulan ramahdan: Pengalaman Kakja mengerjakan umrah ramadhan 2018

Salam semua... alhamdulillah kakja nak share pengalaman serta tips umrah bulan ramadhan. Alhamdulillah kakja dan famili selamat berang...

Jom Follow Kak Ja