Wednesday, May 25, 2011

Aduih.. ada lagi terjumpa produk ada babi hari ni!

Butter Golden Churn pulak yang tak halal





Lepas satuu.. satu!! apa yang lepas satu.. satuu tu...??.. ni le.. tak selesai2 lagi masalah asyik terjumpa mde haram tu dalam produk makanan yg kite dok guna selalu... sekarang ni butter Golden Churn pulak!.. anda ada guna ini butter??...mama ??.. Alhamdulillahh... nasib baik tak pernah guna.. entah selepas ni prodk apa pulak yg bakal mengejutkan kite semua... Baru 2 hari yg lepas entry mama berkenan isu halal haram di Malaysia ni,  hari ni  timbul pulak isu butter...

Mama pun baru tau hal ni sebaik jer lepas singgah di blog KakJee dan blog Mat Gebu.  Mama tak terkejut sangat bila ada lagi produk nonhalal akan terdedah.. sebab dah jadi terbiasa. cuma yg  ptg bagi mama.. sekarang mama dah terhad dan lebih berhati2 utk memilih sesuatu produk tu sesuka hati jer... tidak seperti dulu yg mmg yakin 100% dijamin halal dan selamat jer bila time nak bershopping. nak beli makanan proses pun berfikir byk kali... dan apa2 jenis makanan frozen le.... entah bahan yg di gunakan tu halal ke tidak.. yg makcik2 tukang  buat tu mmg confrm tak tau  tapi yg si pengeluar tu??.. seriauuu....!! sekarang ni macam2 boleh jadi... byk berlaku kes penipuan semata2 hanya demi  keuntungan yg jadi keutamaan. sedey...

Seperti kata KJee   "Kenapa pihak jabatan Agama tak bagi detail jenama barangan yang disahkan tidak halal?  Kami sebagai pengguna tak puas hati kalau hanya memberitahu JENAMA terkenal!"..

Ehmm.. memang dah bosan dengar ttg perkara ini yg sememangnya tak berkesudahan sampai bile2!

2 comments:

mybabysbucket said...

kena sentiasa pantau nampaknya benda ni .. tapi susah la macam ni .. patutnya pun pihak JAKIM bai alert pada umat Islam .. kalau dah makan macam mana nak nak tarik balik yang adah ada dalam perut.. memang mencabarkan.. ~ pensil magik

Kak Eiza said...

ha.a memang!. dah tak boleh main makan tibai jer.. perasaan nak marah tu jgn nak kata le.. tp apa yg mampu kita buat?.. just diri sendiri le kena berjaga2.. dan anak2 kena selalu diingatle apa yg boleh makan dan tak boleh.. selama ni dorg fikir semua boleh.. yg jajan2 yg takde logo halal tu contohnya... byk sgt.. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq