Antara Takdir dan Doa
Antara Takdir dan Doa

Soalan:

Apakah segala yang berlaku dalam hidup kita ini adalah ketentuan Allah? Mampu atau tidak doa mengatasi ketentuan yang telah ditetapkan itu?Jawapan:

Takdir-takdir untuk makhluk telah di tulis di Luh mahfuz. Seperti yang diterangkan oleh Ibnu Abbas bahawa setelah Allah menjadikan Qalam maka Allah berfirman kepadanya: Tulislah, kemudian pena itu menuliskan apa yang akan terjadi sampai hari kiamat. Pena itu menulis di Luh Mahfuz iaitu papan tulis yang terpelihara. Takdir yang tertulis di Luh Mahfuz masih menerima perubahan kerana ada takdir tertulis di situ yang sudah dan ada takdir yang belum putus. Takdir ini dinamakan "takdir Mu'allaq". Umpamanya ada seseorang yang ditakdirkan usianya 60 tahun, tetapi jika ia menghubungkan silaturrahim yang sudah putus maka umurnya ditambah oleh Allah SWT.

Ada orang yang sudah dituliskan akan dimasukkan ke dalam neraka, tetapi jika ia banyak berdoa kepada Allah, agar dijauhkan dari neraka ia akan dimasukkan ke dalam syurga. Takdir yang semacam ini ditulis juga dalam Luh Mahfuz. Firman Allah SWT maksudnya: "Allah menghapuskan apa yang Dia kehendaki dan menetapkan (apa yang Dia kehendaki), dan disisiNya terdapat ummul Kitab (Luh Mahfuz). (Ar Ra'd ayat 39)

Menurut Tafsir Qurtubi, semua takdir Allah yang telah tertulis di Luh Mahfuz itu boleh dihapus oleh Allah jika Ia menghendaki, ataupun Allah tetapkan saja sesuai dengan kehendakNya. Kemudian yang dapat merubah takdir yang tertulis dalam Luh Mahfuz itu adalah doa dan perbuatan baik. Rasulullah SAW bersabda: "Tiada yang boleh menolak takdir selain doa, dan tiada yang boleh memanjangkan umur kecuali perbuatan baik". (Riwayat Tirmizi)

Begitu juga menghubungkan silaturrahim boleh juga mengubah takdir. Umur yang pendek boleh dipanjangkan oleh Allah, rezeki yang sukar akan dimudahkan oleh Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Dari Anas bin Malik beliau berkata, Bersabda Rasulullah SAW: "Barangsiapa yang suka banyak rezekinya dan lambat datang ajalnya maka hendaklah ia menghubungkan silaturrahim". (Riwayat Bukhari dan Muslim)

No comments:

Pengalaman Herbalife spetacular 2018: Online Business yang Mantap dan Berjaya

Assalamualiakum wbt. Kenangan yang paling manis dan berharga buat mama di spetacular Herbalife 2018 Sepanjang 8 tahun berkeci...

Jom Follow Kak Ja