Tuesday, June 14, 2011

Bandung siri 7 - rabun mata tengok kain ela / kain pasang



Assalamualaikum wbt


Kain ela kat sana cantik2, memang rambang mata kalau nak memilih.. tp yg paling best kalau nak banding ngan harga kat sini dengan kain yg sama di sana memang berbeza ngat2.. sana rm35 dah boleh dapat.. sini tgk harga rm110 hingga rm150. Tapi logik le kat sini mahal. kena kira kos tiket, tenaga berpusing2 kot,  dan berbagai2 lagi utk kesana, penat urr.. tul tak?,  dan busana2 muslimah yg mama selalu nampak di butiq kat sini pun kebanyakkannya dari sana.. so kalau sesiapa
ke sana jangan lepaskan peluang beli busana muslimah yg cantik2 dan murah2 kalau nak dibandingkan dengan Malaysia, boleh beli banyak2 dan buat bisnes lagi..








breakfast di hotel




Pasar Baru
dah lapar sangat pergi makan di restoran Sindang Reret.. nasi timba.

Ehmm.. laparnya.. dah kul 3 lebih kurang perut tak isi lagi.. cam dah masuk angin, muka mmg moody jer.. 

Jom Nda.. kita round2 tgk dekorasi restoran ni boleh tahan gak lawanyer.. bergambar lu masuk blog.. hihi!

Ni le set hidangan nasi timba.. nasi yang dibungkus dalam daun pisang, tempe goreng, ayam goreng kampung, sup tomyam tp tak rasa le tomyam kiter.. manis2nya tak kena selera mama le, dan sambal merah... ok le, tak le sedap sangat bagi mama, tapi hubby mama cukup suke jer tgk makan mmg boleh tahan!

Gado gado iaitu isinya kentang, tauhu, timun, telur, kacang panjang dan keropok makan dengan kuah kacang, tapi gado-gado di restoran Ayam goreng Suharti lagi sedap... ehmm masih teringat2 lagi makan 2 tahun yg lepas.



Gulungan nasi timba selepas di bukak

Lepas makan terus pergi Outlet. yg mama suka antaranya Heritage, beli branded tshirt.. Ralph Lauren dan Hugo untuk 2 anak 'teruna' mama.. Syaidi dan Syafiq.

Pergi mana2 memang kena bersedia akan di ganggu penjaja2 yg menjual beg2 yg sesuai utk  bagi ole2 utk sedara mara, keychain, lukisan tangan (mmg cantik2 dan kreatif diorg ni.. berlambak tepi2 jalan).. kalau rasa taknak jangan tunjuk nak atau jeling2 pasti anda akan diganggu atau dirayu suruh beli jugak hingga masuk lam kereta pun masih lagi  di rayu...  ada sorang pakcik tu jual keychan utk 1 tangkai lebih kurang 10 keychain Rph100,000 mahal giler... pastu mintak kurang 5 tangkai utk Rph100,000.. tu pun kite buat 'jual maha'l olok2 dah nak pergi dah baru dia kasi. heheh.., kalau anda kesian.. dan mintak kurang setakat sekali mmg anda akan menyesal bila selepas itu akan terjumpa penjaja lain jual dengan harga lebih rendah lagi.. :).  Kalau dah mintak tawar byk2 dan dia bagi jangan le tak ambil plak.. kesian dia, mesti kecewa giler2.. dia nak cari makan jugak.. diorg ni  betul2 susah. ;(


Tengok LV jap.. tapi bukan ori.. orinya  beribuan RM le... sajer belek2, lagipun dah ada satu  dah cukup beli masa dok Jepan dulu..:)


ok  jumpa lagi the next episod...

Sekian..

Topik Post Bandung
 Trip ke Bandung selama 4 hari pada 31/5/2011 hingga 3/6/2011..  citer bergambar:
PANDUAN/TIP KE BANDUNG

  1. Tambang murah AirAsian, Hotel dan Teksi.
  2. Shopping - (TShirt berjenama, Jeans Centre, Masagge di Spa, Beg tangan dan kasut kulit, tempahan suit,  klik di sini
  3. Makan, Tukaran Wang dan Tip2 Penting yg harus di note utk yg first time pergi sana klik di sini
  4. Utk melihat gambar di Bandung klik di sini
  5. Utk memilih hotel klik di sini
  6. Trip ke Bali klik di sini 
  7. Trip ke Jakarta klik di sini 
  8. Tips ke Bandung ikut Jakarta- CIPAGANTI Toyota Alphard
  9. First prosedur sampai airport Bandung & handphone perlu activate di celcome center ke tidak.. boleh klik d Cni 
  10.  percutian bersama suami & anak2 di Bandung  10/3/2012 selama seminggu
11. Berfareeda di Kota Bandung 10/3/2012 selama seminggu
  1.  


7 comments:

syiela said...

cantiknya kain psg... bkn setakat terbeliak biji mta tp cam dh terjojol nk kuar dh :)

Kak Eiza said...

kan... kalau shila pergi sana sure berguni beli ni... hehe... just joking :)

ida said...

kak ja...kain2 yg gmbar kat atas tu berape rega dia...kain yg sulam2 tue..seme lawa2..kain dia cam ner, licin ker. kesat ke...lembut ke..

Kak Eiza said...

kain dia licin pun ada, yg jenis kasat pun ada, sutera pun ada.. banyak pilihan. masa pergi acara fesyen international festival di hotel pacifik ari tu mmg sebijik yg kja tengok di Bandung tu tapi dia ketuk mahal le dr harga asal..rm150, di Bandung masa nampak tu dalam rm50 je...

zette said...

kak, baju dlm gambar tu kat mana ea? pasar baru ker?

Kak Eiza said...

Zette: sori lambat reply....sibukkkk sesangat, ni baru ok sikit.
Aah semua baju dan kain kat post ni akak ambil masa kita org kat pasar baru....

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq