Sunday, June 12, 2011

Edisi cuti sekolah - ke Bandung - Hari Pertama (siri 2)

Masih lagi hari pertama sampai...

Lam shuttle Novotel Hotel... ngantuk miut ni.. pasal kesan dari pil tahan pening masih terasa lagi..

Nak menuju ke Hotel kami... jalan tak sibuk (gak macet kata org Bandung) lagi ketika ni.. tambahlagi hari waktu bekerja.. lenggang le sikit kalau nak banding ngan hujung minggu (pergi hari selasa)


Lepas check in hotel terus terkam ke Pasar Baru... 

nak rasa sikit kain ni lembut ke tidakkk.. (woww.. cantik ni.. selesanya.. )

Pakkk..Ibu ini maunya warna hijau Pak...

Nda oi... aku dah rabun mata ni nda oii.. mana satu nak pilih ni seme nye lawa2!
"Sabar Kja oii.. banyak lagi tempat lain kita nak pergi ni.. nanti nyesal mung kangg!"




Tolong ambil yang ini yaa...

"Ini berapa sekali kos tempah jahit??"
Amboi cek abang kite ni.. mengalahkan kitaorg dok nunggu berjam2 nii...

Aduihhh penattt.. kaki dah nak meletoppp... nasib baik ada sofa ni..tidur le jap.. cam lame jer cik abang kite memilih tu haa...

Ukur jangan tak ukur... jahit cantik2 ya.. (kos kain sekali ngan jahit Rph 400k.. anggaran RM150 je, kemeja lengan panjang) siap satu hari...esok sampai terus ke bilik hotel....(bagitahu jer hotel mana mereka akan terus hantar ke bilik hotel)


woohh.. rupanya dah gelap... patut lapar semacam jo ni.. doh kiot2 perut ni.. mana pak supir kite ni...Pak Atangggg mana???? Ohh rupa2 nya setia menunggu di mobil...nanti mama nak citer pasal supir pak Atang..

Alhamdulillah... dapat jugak makan..makan malam di restoran Simpang Raya di Jalan Dago..ni masakan padang.. mama tak suka sangat kalau nak banding dengan masakan sunda lagi best!, tapi cik hubby kiter memang feveret nye kalau ke Bandung kalau tak kena masakan Padang memang tak sah..hubby mama paling suka chabai hijouuu...yg paling2 mengejutkan kami semua berpiring2 sambal hijau boleh dihabiskannya.. memang dasyat!

"huhh.. kenyanggg!.. Jangan lupa minum jus avocat (jus avokado campur coklat) ataupun jus sirsak (durian belanda)... Esok kami shopping lagi...kemana???.. esok ke rumah Mode pulak!!"
"Ooo esok ya.. hehe.. kitaorg akan pergi ke Outlet plak... nama kedai tu Rumah Mode!"

ok.. seterusnya lagi nanti edisi bershopping di outlet... tungguuu..



Topik Post Bandung
 Trip ke Bandung selama 4 hari pada 31/5/2011 hingga 3/6/2011..  citer bergambar:

PANDUAN/TIP KE BANDUNG

  1. Tambang murah AirAsian, Hotel dan Teksi.
  2. Shopping - (TShirt berjenama, Jeans Centre, Masagge di Spa, Beg tangan dan kasut kulit, tempahan suit,  klik di sini
  3. Makan, Tukaran Wang dan Tip2 Penting yg harus di note utk yg first time pergi sana klik di sini
  4. Utk melihat gambar di Bandung klik di sini
  5. Utk memilih hotel klik di sini
  6. Trip ke Bali klik di sini 
  7. Trip ke Jakarta klik di sini 
  8. Tips ke Bandung ikut Jakarta- CIPAGANTI Toyota Alphard
  9. First prosedur sampai airport Bandung & handphone perlu activate di celcome center ke tidak.. boleh klik d Cni 

15 comments:

shila ariff said...

wah..bestnya ke bandung...agak2 berapa bajet keseluruhan utk ke sana??..tgh plan nak ke sana thn dpn..tgh dok simpan duit nih...huhuhu...

Mama Afiqah said...

wah...dah update ntry ke bandung ye...bestnyer akak...lmbtnyer lg taun dpn ...x sbr nak g bandung...

Kak Eiza said...

budget?.. ehmm akak xkira sangat le.. tp cam adik ari tu shopping jer rm3k, beranak 3. shopping byk gak le termasuk belah keluarga sendiri dan juga belah keluarga mertua... tapi tak termasuk makan..

makan dalam per day rm90 untuk 6 org makan...

transport rm140 sehari, tu driver Pak Atang.. driver lain mahal lagi dari pak Atang.. dia akan follow dan tunggu sehari suntuk bersama kite..

golf Rph500,000. (Pada hari biasa bukan weekend, kalau weekend rate double) utk green fee, buggy & cady.. kalau suami nak main golf le.. hehe

mama Afiqah: ha.a lepas gian 2 minggu tak update blog.. haha.. pinau mata pembaca dok tgk N3 Bandung jer.. hehe

Kak Eiza said...

Shila: bukan RM3k, adik bgtau semula tadi.. cuma RM2k jer utk shopping..kalau nak selesa lagi rm3k dah ok

kakchik@ella said...

OOOO .. kc aritu trkena ari khamis. machet total kak. turun dari tangkuban ke rumah mode je dkt 2 jam.

Mama Afiqah said...

xper berpinau...kita suka baca...hehehe

Kak Eiza said...

kami nak pergi jugak tangkuban perahu tu tapi driver bgtau siang2 memang machet bangat.. masa tu hari khamis jugak.... kebetulan diorg ada cuti festival apa ntah.. mmg ramai giler org2 Jakarta turun.. cousin blk khamis berkejar nak ke airport .. mkn masa jgk le.. mengah2 diorg sampai airport.. sian

mama afiqah: iyer ke... seronok dengr.. tq yaa.. muuuahh!

shila ariff said...

kak eiza, kalo gitu shila standby 4k pun dah cukup le ye..pasal kami 3 org je..total bajet for everything rm4k kan??..pasal shila tgk air asia utk 3 org pi blk pun tak sampai 1k...hotel pun dlm rm160/nite..eee..tak sabarnya nak tggu tahun dpn...

shila ariff said...

terima kasih kak..blog akak shila terjumpa masa cari tip ke bandung..thank u so much!!!...

Kak Eiza said...

same2.. takpe le.. suke share tip2 melancong ni... nak jugak tgk semua org pergi melancong dlm suasana yg seronok dan tahu apa yg patut kena buat sblm nak memmulakan percutian..

harga tiket tu boleh dalam 1k utk 3 org kalau kena promosi yg murah giler2.. kena cek slalu le air asia online.. hotel pun byk murah. dalam tangan shila dah ok sgt2 ada 4k, tp dalam tangan hubby shila pun kena standby utk pengangkutan & emegency atau kad maybank activated kan utk kecemasan kekeringan duit.. 4k utk shila shopping dan makan2 dah ok sgt dah

Kak Eiza said...

shila lupa nak tanya shila pg bape hari?.. kalau 4 hari budget yg akak ckp tu dah ok tp kalau lebih lame lagi rasa cam tak cukup... bawak duit banyak2 pun takpe.. pastikan ada lam akaun maybank ke dah ok dah

ida said...

kak ja...yg kain cam warna biru kat gmbr kat atas tu dah siap ke blm...kain dia jns aper...brape kat sana..

Kak Eiza said...

kain yang biru tu rm35,masih ingat tu pasal kak Linda beli sepasang yg pink sebelah tu.. memang cantik sangat. alahaiii tak tau pulak jenis apa nama kainnya, tapi bukan silk atau ciffon... lbh kurang cam satin yg tak berkilat, tp bila pakai tu rasa panas le sikit walaupun kainnya lembut, panasnya disebabkan ia tak menyerap peluh. tapi raya ari tu ramai le yg tegur cantik sangat baju kLinda tu ..

nuzz said...

Salam kak...nak tanye sal shuttle novotel tu..mcmane nk uruska. Ekk..kene tepon staff sane dl ke klu nk gu a shuttle die pick up kat epot...free pick up ke or ads cas?
Flight nanti kol 6.45 pg dr lcct..agak2 lepas tak novotel bg check in awal ekk?

Kak Eiza said...

wsalam. cuba tanya hotel. .. free je. check in awal hotel xbleh le nuzz... kul 2 jugak... Tp boleh cek in dulu tinggal beg kat hotel. .. sementara nk tunggu kul 2.tu pergi le mana2 dulu round shopping terus ke... boleh je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq