Friday, October 14, 2011

Petua Khasiat Kulit Manggis Ratu Segala Buah Atasi Buasir

Assalalmualaikum

Sambungan post semalam...pasal halia bara..dah upload photo camna rupa hali bara?
Sama cam halia biasa gak cuma hitam sikit nampak cam bara api so sbb tu dipanggil hali bara kok...tapi rasanya ekstrak pati hali bara ada dijual dikedai.

Hari nak citer pasal kulit manggis...sebab org dok citer pasal jus manggis (Ratu segala buah)...sebenarnya kita boleh amalkan petua dari khasiat kulit manggis atasi buasir.



Kulit manggis jangan dibuang slps makan isinya. Basuh kulit manggis tersebut dan jemur hingga kering. Kemudia rebus kulit yang telah kering tadi dengan 5 gelas air sehingga menjadi secawan sahaja. Minum ketika air suam insyaAllah berkesan...

Okay tu saje...senang nak buat kan...nnt post akan datang nak citer pasal khasit timun pula:)





3 comments:

intan morsalin said...

mesti pahit kan air rebusan kulit manggis tu

Kak Eiza said...

ha.a agak pahit gak le... ;)

Cik Wa @ Azwaty Mohd Azmi said...

Last week nak buat xperiment for my dad. tapi jemur kulit manggis tak kering2. musim hujan. akan cuba minggu ni. Thanks for sharing. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq