Tuesday, November 29, 2011

Keretapi public transport terbaik ketika melancong di Jepun

Assalamualaikum

Hari ni mama nak post berkenaan keretapi di Jepun. Ramai yang tanya mama ketika melancong ke Jepun better guna public transport samada keretapi atau teksi?

Menjawab jugak soalan adik mama blogger Ciku yang kegemarannya adalah budget travel berkenaan persediaan beliau utk travel ke Kyoto, Jepun. Ciku ada tanya dari airport Kansai (Osaka) ke Kyoto apa yg patut beliau guna? Keretapi atau Teksi??

Bagi mama, keretapi adalah the best public transport di Jepun. Dgn perkhidmatan yang cekap serta tepat kita boleh plan waktu perjalanan..'Alu lewat sikit alamaknya ambil next train lah jawabnya..kita tak blh lewat seminit pun..on time jalan:)

Dari Kansai yang paling mudah kita pergi kut Nanba Station transit situ dulu. Dari Kansai guna rapid express train ke Nanba station. Sampai nanba station terus jalan keluar (jalan dalam 5 minit) ke exit 14-25 ambil Osaka Shi EiGodoukin Line (JR line) menuju ke Shin-Osaka station. Perjalan ambil masa 15 minit yg akan melalui 7 station sblm sampai Shin-Osaka station. Pastu ambil JR shinkansen kodama (bullet train jenis kodama) menuju ke kyoto yg ambil masa 14 minit. Maka sampailah Ciku di Kyoto station yg total masa perjalanan lbh kurang 1jam 29 minit dgn kos Yen4,190 (RM160 lebih kurang jer tu)

Mama rasa cukup jelas dah tu tp kalau ada masalah bila sampai Kansai ada kaunter pertanyaan boleh ambil map keretapi yg menyatakan line serta stationnya sekali.

Mama cadangkan jalan2 dulu kat Nanba sbb situpun bagus utk shopping dan window shopping:)

Mama rasa keretapi yg termurah, senang dan selesa...selamat mengembara Ciku

2 comments:

CIKU said...

hehe..mekasih mamaluv..sgt membantu..ciku maybe plan pegi 6/10/12 next year..time tu autumn kan

Kak Eiza said...

Aaah baru nak masuk...rasanya Kyoto bawah dia awal sikit..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq