Raya korban semua menu daging - daging pachok

Assalamualaikum wbt
Salam Eidul Adha buat semua pembaca mama ucapkan..

Raya pertama telah melabuhkan tirainya...penat reaya tak hilang lagi..
terasa nak update blog sambil baca2 news kat internet...sambil tu jgk jengok FB sekali:)

Raya hari ni sibuk dengan aneka juadah..semua menu pasti ada daging...maklumlah daging korban (reebang kata org Terengganu). Mak mertua masuk korban 2 bahagian lembu.
Lepas dibagi2kan daging korban pada org sekitar kampung kami pun sibuk lah dengan siapkan juadah resepi ala daging mendaging nih...ada yang buat rendang, buat sup, buat daging masak merah, daging pachok (daging panggang) dan lain-lain. Ayah mertua sibuk dengan menyiapkan usus lembu...katanya buat rebus dan makan dengan air asam...sedap jer bunyinya...pastinya semua ber"LEMAK"........

Daging Pachok (panggang)
p/s: Daging Pachok: Daging hanya digaul garam dan kunyit lalu dibakar sehingga masak.

Berlemaklah nampaknya hari ni dan hari2 seterusnya dengan daging...menu daging sudah pasti kerana bulan2 raya haji ni memamang musimnya...

Mama nasihatkan untuk semua termasuk diri mama sendiri....hati2 makan daging dan lemak tu...sebab daging harus dikurangkan selari dengan faktor usia semakin meningkat..amalkan makan ikan banyak2 okay...tapi musim tengkujuh ni payah la pulak ikan..ikan mahal pulak tu:(

Banyakkan minumn jus fresh oren atau jus lain yang ada banyak vitamin C bila ambil daging....agar sistem penghadaman kita terjaga...sekadar berkongsi dan amalkan yaa ...hehe:)


Selamat hari raya dan selamat menjamu selera dari mama sekeluarga:)
Maaf zahir dan batin.

No comments:

Pengalaman Herbalife spetacular 2018: Online Business yang Mantap dan Berjaya

Assalamualiakum wbt. Kenangan yang paling manis dan berharga buat mama di spetacular Herbalife 2018 Sepanjang 8 tahun berkeci...

Jom Follow Kak Ja