Thursday, November 24, 2011

Tips SEO tambah traffik ke Blog Free

Teknik SEO ataupun Search Engine Optimization bantu tarik traffik ke blog kita secara FREE jer. hanya dengan kata kekunci ataupun keywords yang sesuai...blog kita akan disenaraikan dalam carta search enjin bila ada yang buat pencariaan. Semalam mama buat post berkenaan teknik NUFFNANG INNIT untuk tarik traffik. Dan kalu diamalkan sekali dengan yang ini bertambah2 lah traffik ke blog kita.

Bagaimana timbul idea teknik SEO ini? Sebenarnya mama dah pun buat/amalkan dalam post mama sebelum ni sebab tulah banyak traffik ke mamaluv.com ni melalui search enjin google.com. Seminggu carian ikut google dalam 600-800 klik average. kira oklah sebagai blogger muda cam mama ni.




Sebenarnya idea nak tulis post dan share ttg SEO ni plak slps rakan blogger mama, sembang hari2 melalui teknik blog walking singgah ke blog mama melalui shoutmix tinggalkan jejak. Melalui postnya, Tips SEO dan Pengiklanan Nuffnang.. yang menarik dan senang difahami boleh menjadi panduan buat kita semua mencuba. Mama tertarik dengan penggunaan kata kekunci yang di tulis oleh saudara Anuar di sembang hari2 untuk mengoptimumkan kaedah SEO tadi dalam tarik traffik.

Katanya setiap post mestilah kena teliti perkara berikut, untuk membolehkan blog kita berada pada page pertama engine pencarian google, kita perlu mematuhi 4 Teknik asas SEO berikut setiap kali kita menulis entri (post)
1) Keyword (perkataan) perlu ada pada setiap tajuk entri (post) kita..
2) Keyword (perkataan) perlu ada dalam ayat pertama, pada perenggan pertama entri (post) kita
3) Keyword (perkataan) perlu ada pada baris terakhir entri (post) kita
4) Key word (perkataan) perlu ada pada mana-mana bahagian tengah entri (post) kita...
                 (pinjam ayat dari sembang hari2)

Mama harap kalau rakan2 blogger yang ada idea atau tips SEO yang boleh tarik traffik ke blog kita ni boleh share kat komen ya...sbb mama percaya banyak lagi tips kaedah SEO ni boleh kita guna utk
kebaikan kita bersama.


2 comments:

Syafie said...

Mcmana nak dapatkan keyword yg sesuai

Kak Eiza said...

Tkasih tanye..
keyword ni kita kena fikir ttg apa yg org akan google bila nk cari sesuatu kat search enjin. Cth: kalau org tu nak pergi ke Bandung, pastu dia akan search keyword Bandung, pastu shopping ataupun melancung...kerana Bandung mmg sinonim dgn tempat perlancongan dan shopping....itulah keyword yang related...sama jgk yg lain, harap memebantu:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq