Thursday, December 15, 2011

Janin yg berumur 15minggu hidup didunia







Hanover, jerman – Gambar yang anda lihat diatas ini adalah gambar janin yang dilahirkan ketika umurnya baru sahaja 15 minggu. Hanya dengan sekecil dan semerah itu, dan mempunyai berat 10.5 ounce, janin yang diberi nama Kimberly Mueller. Apakah harapan ayah dan ibunya ketika itu?

Janin ini dibenarkan bersama ayah ibunya seketika selama beberapa saat sahaja sebelum dibawa pergi oleh pakar penyelamat yang bertungkus-lumus menyelamatkannya. Apa yang boleh dibisikkan oleh ayahnya hanyalah ‘Kimberly, you can do it baby”….

Harapan cuma 1:1000. Doktor pakar jantung yang merawatnya berkata, peluang untuk hidupnya sangat tipis. Namun begitu, bayi ini terus meredah liku-liku hidupnya dengan penuh tabah.









Selepas 6bulan dipantau rapi, janin ini sudah boleh dipanggil bayi. Bayi ini dibenarkan pulang ke rumahnya. Begitulah kekuasaan Allah bukan?






 sumber dari : PurpleSakura

PEMBETULAN:

Ini adalah comment pembaca mama bgtau info ini ada sedikit kekeliruan dengan umur janin ini di lahirkan.

Noor Hanisah Mohd Ishak said...
bila cari balik artikel ni, baby tu bukan berumur 15 minggu dlm kandungan, tetapi 25 minggu dlm kandungan. mungkin yang translate artikel ini tersalah menfasir usia baby. sangat mustahil utk baby hidup andai usianya hanya 15 minggu. wallahua'3alam. She was just 10.2 inches long and weighed little more than a packet of butter when she arrived in the 25th week of her mother's pregnancy. Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-484264/The-worlds-tiniest-baby--meet-10oz-bundle-defiance.html#ixzz1gc7wfeNT

75 comments:

MamaEma said...

SUBHANALLAH..

Cik Wa @ Azwaty Mohd Azmi said...

Salam perkenalan.. Ingat my baby 2.1kg dah sgt kecik.. Subhanallah...

Nancy Poh said...

Thst's truly amazing..

NurAmal said...

subhanallah.. menakjubkan!

KakTi said...

Hebat betul kepakaran Doktor di Jerman ni... sampai boleh pastikan baby tu terus hidup walau masih merah camtu..kalau ada buat dokumentari pasal ni, nak tengok lah bagaimana dia org buat.

~ NANA ~ said...

subhanallah!

veesakura said...

subhanallah!

Cikpuan rara said...

Ya Allah biar betul.

kaklong said...

Subhanallah....hanya Allah Yang tahu

Daddylicious said...

maha besar allah..

cik lin butterfLYNN~~ said...

Subhanallah.. dia berjaya hidup walau start dari 15 minggu.. alhamdulillah

QmaRidh said...

terharunya... kuasa ALLAH...

Life Is Beautiful said...

betapa besarnya kuasa Allah SWT

Ima Sufian said...

SUBHANALLAH..

Terbelog said...

Alhamdulillah

Marwa Dinni said...

subhanallah... Tak tercapai oleh akal kita.. dr usia hanya 15minggu... MasyaAllah..

~ HOME-BASED BIZ~ SRI BRIDAL ~ KAJANG, SELANGOR.~ said...

ya allah!

Ummi AmnaAmzar said...

Subhanallah ALLAHUAKBAR.. kun fayakun

MIA STUFFZ said...

Amazing! Masyaallah..besarnya kekuasaan Allah SAW.

mommynana said...

Maha Suci Allah. Pencipta dan menjadikan sesuatu yg kt rasa mustahil, jadi tidak mustahil. Allah Maha Besar....

nuriz said...

SUbhanallah..Maha Suci Allah..kagumnya...

myfirdz said...

Salam perkenalan...

Tiada suatu mustahil.. semuanya atas kehendak dan kekuasaan Allah...
Masya-Allah...

Wan Anita said...

Salam perkenalan...subhanallah...Allah Maha Besar.....mohon share yer

a.m.e.l.i.a.t.i said...

YA ALLAH...besarnye kuasa-MU

MamaAiman said...

Subhanallah..insaf.

SHUE said...

ALLAHUKHBAR...BESARNYA KUASA ALLAH..

azura samsuddin said...

Subhanallah, Allah Maha Besar!!

anaMuslimah said...

Subhanallah, masyaAllah, Allahuakbar!!

:: Le3ya :: said...

bukan doktor tu yg hebat .
semuanya dgn kuasa ALLAH AZZA WAJALLA .
SUBHANALLAH !

Ros said...

Subhanallah

IBU GEBU said...

takut nak tengok mulanya... lepas tengok, ALLAHUAKHBAR!

Icha Zaini said...

fantastic..! kekuasaan allah :)

shza said...

Anak sy 25 minggu lahir. Baru sebulan. Berat 800gram. Masih di hospital.. Ya allah, selamatkn anakku sepertimana kau selamatkan bayi itu,...

Frau Azmir said...

Subahanallah....

Sery Suryani said...

kuasa Allah..

c Manis dyLa said...

subhanallah

Cikgu Awin said...

subhanallah.... rahsia Allah x siapa yg tahu

amynatasyah said...

subahanallah....kerana kuasa allah....

ilyani92 said...

Subhanallah..it's amazing
Allahu Akbar! He creates us very perfect~
May Allah bless us..Amin..

aYa said...

subhanallah...really amazing..usually 15 weeks considered aborted..but kuasa Allah tiada siapa yg tahu..dan teknologi perubatan mereka mesti sangat hebat...

Noor Hanisah Mohd Ishak said...

bila cari balik artikel ni, baby tu bukan berumur 15 minggu dlm kandungan, tetapi 25 minggu dlmkandungan. mungkin yang translate artikel ini tersalah menfasir usia baby. sangat mustahil utk baby hidup andai usianya hanya 15 minggu. wallahua'3alam.

She was just 10.2 inches long and weighed little more than a packet of butter when she arrived in the 25th week of her mother's pregnancy.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-484264/The-worlds-tiniest-baby--meet-10oz-bundle-defiance.html#ixzz1gc7wfeNT

Khairul Rahman said...

allah maha besar!

uda.qon said...

wah ! miracle

Uda.Syn said...

waaa , ajaib

fadzril said...

itulah kuasa ALLAH.. itu pun masih ada y ragu2..

KimiChee said...

SUBHANALLAH =)

Butik Gladdz Collection said...
This comment has been removed by the author.
Butik Gladdz Collection said...

a very interesting news to be share~ thz ;-),Never give up until we see the different at last~~

AziE said...

Allahuakbar

♥naematulsaadahismail♥ said...

subhanallah..bergenang air mata baca.
penah tengok pasal janin ni.tapi xtau pulak perkembangan akhir dia.alhamdulillah baby tu survive
Amazing kuasa Allah.
Kun Fayakun

oli-go said...

Ya Allah...

Dda Ly said...

subhanallah, speechless...besar betul kekuasaan Yang Maha Pencipta...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bergenang air mata waktu baca ni..

Maria Hermosa said...

Allahu Akbar..Allahuakbar..ALLAHUAKBAR.... Subhanallah......:)

mama-D said...

Subhanallah...Allah maha berkuasa...

amni said...

ni pulak org malaysia kat UK... sama gak 25 minggu.. namanya aqeef..

http://dinoor.blogspot.com/2011/09/anakanda-aqeef.html

ella said...

Itulah kekuasaan Allah yang mencipta alam ini..



http://bit.ly/alphard

Bayu Senja said...

Bertuah janin tu..harap2 bila dah besar jadi la orang yang berguna. :)

KhaiZa said...

kuasa yang maha esa... SUBHANALLAH

lienda said...

salam perkenalan...
masyaallah maha besaq kuasa Allas S.W.T!

Zuraida Rahim said...

takjub dgn kuasa ALLAH

LadyBird said...

keciknyer..

Kak Eiza said...

Kekuasaan Allah semata2.. tiada yg mustahil dengan keinginanNya... sama2 kita di sini berdoa kepada mereka yang turut sama berdepan situasi yg sama... moga2 doa kita semua diperkenankan olehNya dan dikuatkan semangat kepada ibubapa yg alami masalah sedemikian..

terima kasih krn singgah di sini dan sekiranya ingin share.. silakan.. sebarkan kekuasaanNya.
InsyaAllah.. saya akan follow back kpd semua rakan2 di sini....

srikandimerah said...

i have rechecked the info... baby ni lahir minggu ke 25... bukan 15... tp tetap Allah maha kuasa... =)

♥yaya budak suka embun♥ said...

allahuakbar
kuasa allah

Kyla_celine said...

This is really happen??? Jesus christ!!! So amazing!! Owesome!!!

englim said...

Sekarang sudah ada teknology kloning. Manusia bisa dibuat hanya dari sebuah sel kulit misalnya. Jadi menghidupkan bayi semacam ini tidak ada yang aneh lagi. Kita merasa takjub hanya karena teknology kita sangat tertinggal dan kita belum menguasai teknology ini.

englim said...

Hanya dengan setetes darah pusar yg di simpan di dalam kulkas, dgn teknologi sekarang bisa dibuat replika (duplikat) berbagai organ manusia,yang percis sama dgn pemilik darah tersebut. Tidak ada yang aneh.

infanta said...

Subhanallah....Allahu Akbar. It was amazing

miranda maydina said...

Haleluya , Puji Tuhan , betapa hebat dan dahsyat ny ALLAH Tuhan qt . Yang tdk mungkin menjadi mungkin.

~Lai_ZuLaikha~ said...

Assalamualaikum.. Subahanallah...
Mohon share ya.. syukran jazilan...

Ary Rachmanto Indonesia said...

Jantung bayi sudah terbentuk setelah kehamilan 8 minggu, semua organ sudah terbentuk setelah usia 12 minggu (secara anatomis sudah jadi), setelah 3 minggu (15 minggu) organ2 janin tersebut sedang berkembang (secara fungsional ) menjadi organ bayi... Di dalam al-Quran disebutkan bahwa, nyawa manusia ditiupkan saat kehamilan 12 minggu... Alhamdulillah, itulah kuasa Allah, kehebatan teknologi masa kini, keberanian dokter...

Ary Rachmanto Indonesia said...

Setelah 12 minggu bayi memang sudah diberi nyawa (hidup) layak disebut fetus.
<12 minggu= embrio, >12 minggu disebut fetus. Lahir disebut bayi

motivasi said...

subhanallah...luar biasa

Mirna Ronie said...

Subhanallah.... Jadi ingat anakku yg lahir seberat 1.65kg.
Luar biasa kuasa Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq