Wednesday, June 22, 2011

Video anak2 manja mama yg menghiburkan hati

Assalamualaikum WBT dan Salam sejahtera..

Isya yang gemar sangat dengan Ipad, kami semua terpaksa mengalah, time tidur baru le bleh guna.. haha


ni le antara game yg paling digemari Isya,dapat dengar suaranya sendiri dah cukup puas hati...  :)


Basma 4thn, excited sangat nak membaca tapi xnak terima kalau mama ajar, suruh le eja apa2 semuanya BOLEH!, katanya cikgu yg ajar... oo kitaorg dengar jer la sambil tergelak2.. hahahah...
Tuesday, June 21, 2011

Basma sakit lagi - drip

 Basma ketika longhlai lagi..  kena cucuk menangis pun kluar beberapa titik jer air mata pasal mungkin terlalu byk kehilangan air.. dan tak bermaya nak kluar suara lame2..

Anak2 mama semenjak dari start cuti sekolah 2 minggu lagi  hingga ke hari ini bergilir2 cirit dan muntah... asalnya makan di singgahan otw balik kampung, lepas tu bermulalah dengan penyakit cirit dan muntah2 seorang demi seorg.  sekarang Basma pula... tenaga mama pun turut sama hilang dan tak cukup tidur dok berjaga!.. uhukk... cirit dan muntah kali ni memang kebal sungguh!, sebelum ni mudah jer baik tak sampai pun 3.4 hari tapi ni melarat2.. dah habis usaha di buat.. semua tak jalan.  Basma ni pun selepas mintak nasihat dari Doktor apa yg harus aku buat.. katanya jalan terbaik pergi bawak hospital kecemasan bagi drip.. biasa akan terus ok.  aku pun apa lagi terus call hubby masa tu tengah meeting terus balik bawak icu.  Doktor suruh masuk ward terus.. tapi kalau nak masuk ward hubby aku nak bawak masuk KMC Kuantan, sebab takde perlu nak tunggu lama2.. tapi pikir2 jauh pulak nak pergi satu jam gak nak ke sana..(hospital besar ni pun hanya 15 minit jer dari rumah) last2 suh Doktor buat kat situ jugak tak perlu nak bawak masuk ward, jadi banyak kerja plak, lagipun Basma dah memang tak bermaya langsung dah time tu.... dan entah bila nak drip kalau masuk ward.. ehmm faham2 jer la..

 Dah lepas drip baru ada tenaga nak angkat tangan.. siap bagi pitch lagi tu.. tapi yang plg best tgk senyumannya! ;) suke sangat hati mama ni.  Alhamdulillah anak mama dah kelihatan sihat dan segar kembali

Selamat hari bapa


 
Assalamualaikum WBT dan Salam sejahtera

Kemarin dulu anak-anak sibuk mengajak pergi MesraMall, hubby takde.. ada meeting di KL.  Semangat nak masak2 best utk hubby menurun.. selalu bila time special day takde kat rumah.. ;(.. uhukk2.  MesraMall plak cari le apa2 yg best utk hubby.. anak2 nak melukis sesuatu di kad... dan mintak belikan yogurt cheese cake di Secret Resepi.  ehmm tak jemu2 anak2 dengan cake tu.. so beli le dengan harapan boleh sambut abah malam ni.  kalau balik awal le, kalau tak mybe esok.

"oo mama ambik gambar Isya rupe nye ya.. ehekk22.. :)"

"kesian kakak berat tu ditindih Isya.. tidur le belakang cayang..." .. 'ehm mboh (taknak).. "
apa2 memang diorg ni berkepit selalu.. nak tidur ke main ke memang tak leh berenggang.

 
 
 Sampai rumah terus buat projek special utk hubby.. anak2 berebut2 nak menconteng.. dok pikir tu berjam2 apa yg nak di tulis.. last2 saya sayang abah jer.. ahak22.. kelakar. dok pikir macam satu muka surat penuh nak karang...  so ini le hasilnya dari anak seni mama..  :) , pasni masuk frame buat koleksi lam almari tiap tahun boleh tgk hasil anak2 utk abah. hehe.

 Yeaa... abah dah balik!!.  waa terkejut mama abah muncul depan pintu.. rupanya balik awal.. tak dang nak ready cantik2 dan surprise lagi.... kelam kabut lagi dengan kat dapur penuh barang2 beli belah tadi.. kek pun anak2 sibuk nak motong cepat2 sampai terlupa nak buang dari kotak.. alaa.. uhuk22... yg paling tak best... si Basma plak... nampak jer abah depan pintu terus menjerit "Abahhh.. mama beli kek hari bapa untuk abahhh... comelll.. Basma tulis2 kadddd!!!".. sambil mendayu hujung2 tu.. aduhhh.. mmg langsung tak surpriseee.. eii.. geram la  si kecik ni, abah pun nampak jer mama dah tersengih2 senyum semacam... ehmm Basmaaa.. basmaa... memang takbleh simpan rahsia langsung, padahal dah berpuluh kali pesan jgn bgtau abah.

 "cepat bahh.. Basma nak makan kek abah ni.. sedap tuu "

 "SELAMAT MENYAMBUT HARI BAPA....utk suamiku tercinta..."

Mama cuba call ayah di kampung tapi frust tak angkat... ayah demam dah 2 hari :(

Mama nak ucapkan selamat Hari Bapa untuk semua pembaca2 di sini yg bergelar bapa... semoga anda menjadi bapa yg boleh dijadikan idola utk anak2,  berbahagia selalu dan  sentiasa mekar di hati anak dan isteri anda.  InsyaAllah... :)
Thursday, June 16, 2011

Cuti Sekolah - Jalan2 ke La Hot Spring Kolam Air Panas Kampung La, Hulu Besut



Assalamualaikum dan selamat pagi..
Dah abih episod bercerita tentang jalan2 ke Bandung...(jangan boring ye asyikkk cerita Bandung jer hehee) mama nak citer tempat menarik di kampung hubby di Bukit Payung, Besut.. tapi tempat menarik ni di kampung La iaitu ada kolam air panas sesuai untuk budak2 bermandi manda, tak bahaya pun.  airnya cetek.. dan sesiapa nak berendam untuk kesihatan boleh naik atas.. mama cuba masuk kaki.. first tu terlompat2 kepanasan... cam rasa kaki tu nak masak jer.. tapi cube gak masuk slow2. pastu okay jer tapi tak boleh bergerak le.. akan rasa kepanasan tahap maximun, kalau rebus telor tu dah boleh masak kejap jer.

cara nak perginya Pergi ke bandar Jertih, Besut dan dari Jertih menuju ke hulu Besut melalui jalan hospital Jertih ke kampung La, sampai kpg La, kira-kira 18 km dari Jertih akan terjumpa le signboard kolam air panas sebelah kiri.  so ikut jer jalan tu akan sampai le.. selamat berhibur.. oh ya ada chalet.. sesuai sangat nak berkhemah.

share youtube pemandangan Kolam air panas di kampung La




episod akhir bandung - babai, sayonara, hatur nuhun, see you again Bandung

Restoran depan di Rumah Mode...







Huiss.. conpiuss.. terlebih kilo tak ni??..??.. rupa2nya boleh shopping 30 kilo lagi:)

Bir yang ada tanda halal.. sempat snap jap tp tak clear le.. mat salleh tu bangun..( mama perhatikan dia dari awal dia memesan bir).. lepas minum tu dok belek bir tu yg ada tanda halal.. dia kopius kot "bukan ker bila name bir haram...??.. ??", gitulah gamoknya dia dok pikir kot!!!



Kami sampai petang.. tapi flight mama ke Kuantan plak jam 10 malam, berehat di loundge MAS.. mandi2 dan solat.

makan petang di loundge...sedappp

Laksa Johor

Dok rindukan anak2 kat rumah.... lambat tul jam 10 ni.. ishh!


Tammat sudah cerita bersiri Bandung mama kali ini.  esok dah khamis.. akan jemput Syaidi dri asrama, ahad yeee Terengganu cuti, sebab juara piala FA dan juara sukma KL 2011, weekend hanya sibuk dengan anak2 & mmg takkan berpeluang mengadap laptop.. biasa le... ibuuu yang sentiasa sibuk di rumah.. hubby lak esok dah ke tasik kenyir ikut rombongan house bot menyusur sampai taman negara sambil memancing...kita dok rumah jer:(
ok.. jumpa lagi ..

Sekian

TIP / PANDUAN KE BANDUNG
  1. Shopping - (TShirt berjenama, Jeans Centre, Masagge di Spa, Beg tangan dan kasut kulit, tempahan suit,  klik di sini
  2. Makan, Tukaran Wang dan Tip2 Penting yg harus di note utk yg first time pergi sana klik di sini
  3. Utk melihat gambar di Bandung klik di sini
  4. Utk memilih hotel klik di sini
  5. Trip ke Bali klik di sini 
  6. Trip ke Jakarta klik di sini 
  7. Tips ke Bandung ikut Jakarta- CIPAGANTI Toyota Alphard
  8. First prosedur sampai airport Bandung & handphone perlu activate di celcome center ke tidak.. boleh klik d Cni
Wednesday, June 15, 2011

Bandung siri 8 - makan..makan..best!!



Baso Tahu.. fuhhh.. sedap pior! knape le order sepinggan jer makan 4 org.. uhh patut order 2.3 pinggan.. (nak cepat punya pasal masa tu dah nak kejar flight nak balik dah.. sempat lagi singgah rumah mode).  Anda yang pergi ke Rumah Mode jangan lupa pergi  restoran kat depan tu.. cari le menu ni Baso Tahu.. memang anda takkan kecewa punya!.  Linda adik mama pula tak habis2 mengeluh dalam flight.. ahh teringat le baso tahu rumah mode. hahha.. lawak dan memang seronok pergi makan di sana.. balik Mesia terus diet balik pasal dah kumpul byk kalori! dan

Banyak betul jumpa hantu berbagai2..



Assalamualaikum WBT

hari ni penat sikit .. ngadap laptop kejap jer .. nak segarkan minda bw jap.. patu tersinggah satu blog adik ni mmg lawok giler bleh terjumpa pelbagai jenis hantu.. clear plak tu.. nak terkeluar air mata ketawa mama di buatnya, seram tu ada le jugak tapi entah kelakar le.. berani betoi adik sorang ni.. ye laa dok asrama macam2 hantu akan boleh jumpa cam anak mama selalu gak citer hantu dok curi spender comel2 student pompuan... pastu ada yg terbang atas kepala student laki.. anak mama dari penakut dulu dah jadi berani sekarang sebab dah lali dah semua tu.. oo ya nak dengar cerita adik kita yg tadi asyik terjumpa pelbagai jenis hantu boleh klik di sini,  ada lagi siap part 2 lagi... pasti ada yg seriau dan ada jugak yg pasti nak tergelak.. true story but funny.. hahaha. hope ur enjoy read it!

Tuesday, June 14, 2011

Bandung siri 7 - rabun mata tengok kain ela / kain pasang



Assalamualaikum wbt


Kain ela kat sana cantik2, memang rambang mata kalau nak memilih.. tp yg paling best kalau nak banding ngan harga kat sini dengan kain yg sama di sana memang berbeza ngat2.. sana rm35 dah boleh dapat.. sini tgk harga rm110 hingga rm150. Tapi logik le kat sini mahal. kena kira kos tiket, tenaga berpusing2 kot,  dan berbagai2 lagi utk kesana, penat urr.. tul tak?,  dan busana2 muslimah yg mama selalu nampak di butiq kat sini pun kebanyakkannya dari sana.. so kalau sesiapa

Bandung Siri 6 - Pak Atang Supir/driver kami di Bandung



Assalamulaikum wbt

Masa nak balik ke Malaysia di Bandara Hussin Bandung hari tu ada bercakap ngan Pak Supir (driver  hubby mama setiap kali  ada tugas rasmi di Bandung)  "nnt mahu letak nama Pak Atang dlm blog, mungkin ramai yang akan kontek Pak Atang...jaga mereka ya dan kasi harga yang diskon kat mereka ya.." .......sambil tersenyum Pak Atang kata, "makasih bu."  Nanti sesiapa nak cuba khidmat Pak Atang.. bgtau le dapat kenal dari Dr. Zunaidi dari TATIUC,  atau kalau di sana panggilan utk hubby mama iaiti Pak Jun)

Kami suka Pak Atang sebab orgnya jujur dan rajin dan tahu selok belok jalan pintas di Bandung (kalau macet amat berguna hehee).

No h/p Pak Atang boleh sms terus dari Malaysia +6285221320567

Kepada teman yang nak kesana boleh lah contact dan bagitahu nak pakai mobil sehari...biasanya avanza dalam RP450,000 sehari. Biasanya kalo org lain dalam 12jam jer...pak Atang ni sehari, jam lapan pagi sampai jam 12 malam pun okay lagi:)



yg ni pak asep.. mama guna perkhidmatanya semasa bawak anak2 bercuti.. time nak pergi pasar baru anak2 pak asep tolong jaga dlm kereta.. okay le dia ni.. cekap, jujur dan amanah. drive pun memang tepat2 pada waktunya. kalau tak boleh nak hubungi atau pak atang dah ada org lain tempah boleh hubungi pak asep jer.. diorg ni 1 company. ;)

Okay.. nanti bersambung lagi episod kain sepasang/kain ela... :)


Topik Post Bandung
 Trip ke Bandung selama 4 hari pada 31/5/2011 hingga 3/6/2011..  citer bergambar:
PANDUAN/TIP KE BANDUNG

  1. Tambang murah AirAsian, Hotel dan Teksi.
  2. Shopping - (TShirt berjenama, Jeans Centre, Masagge di Spa, Beg tangan dan kasut kulit, tempahan suit,  klik di sini
  3. Makan, Tukaran Wang dan Tip2 Penting yg harus di note utk yg first time pergi sana klik di sini
  4. Utk melihat gambar di Bandung klik di sini
  5. Utk memilih hotel klik di sini
  6. Trip ke Bali klik di sini 
  7. Trip ke Jakarta klik di sini 
  8. Tips ke Bandung ikut Jakarta- CIPAGANTI Toyota Alphard
  9. First prosedur sampai airport Bandung & handphone perlu activate di celcome center ke tidak.. boleh klik d Cni 



Monday, June 13, 2011

Bandung siri ke 5 - penat tahap total.. cari Spa



ASSALAMUALAIKUM WBT

tIME NI Badan dah mula sengal2, lenguh2.. dan dah jadi seperti separuh robot.. apa lagi kena cari spa gak jawabnya nii.....Akar Spa terletak di Jalan Dago dekat dengan factory outlet nama glamour......singgahhhh sini


Akar Spa ni murah jer hanya massage jer rm30.. tanpa sauna dan bath...tapi massage dia memang professional...baguss dan hilang lengguh seluruh badan:)

Tapi hari pertama Muriati Spa di Jalan Cihampelas (kalo tak salah)...Yg ni pula terpaksa

Edisi cuti sekolah - Bandung - Hari ke dua (siri 4)




 Masakan sunda

 boleh beli kek dan mcm2 kueh di sini.. tapi tak sempat nak beli atau jenguk sebab

Edisi cuti sekolah - Bandung - Hari ke dua (siri 3)

Assalamualaikum
Sengaja share kan gambar banyak2 kat sini untuk tatapan pembaca2 yg ada rancangan untuk kesana... boleh le nampak sikit camne suasana kat sana nanti kan.. btul tak.. :)

Masih lagi di Pasar Baru (sebelah pagi)....
Pelbagai design busana muslimah dan jubah yang cantik2 boleh jumpa di sini...

" bagi diskon banyak sikit laaa..... mau ambik banyak ni..."
"ini sudah murah bu... "
Tawar le habis2an hingga dapat harga yg memuaskan hati... :)
Tapi ingat kalau fikir nak pi tempat lain dan nak bandingkan harga tak usahlah kerana harga atau diskaun akan dapat lebih kurang jer...paling bezanya sikit jer kalau
Sunday, June 12, 2011

Edisi cuti sekolah - ke Bandung - Hari Pertama (siri 2)

Masih lagi hari pertama sampai...

Lam shuttle Novotel Hotel... ngantuk miut ni.. pasal kesan dari pil tahan pening masih terasa lagi..

Nak menuju ke Hotel kami... jalan tak sibuk (gak macet kata org Bandung) lagi ketika ni.. tambahlagi hari waktu bekerja.. lenggang le sikit kalau nak banding ngan hujung minggu (pergi hari selasa)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq