Tuesday, February 14, 2012

Makan.. makann.. makan.. eii bila nak diet ni!

Assalamualaikum WBRKT




Lama benar rasanya tak update blog mamaLUV Kitchen, masak dan gambar snap selalu kalau nak kata tu.. tapi masanya Ya Allah... susahnya nak spend untuk meng update2 blog ni.  Badan ni pun masih lagi penat dan lenguh2... banyak betul kerja ngan  kemas rumah.. jemput anak sekolah 3.4 kali keluar.. masak2.. tp  kalau le ada bibik tak perlu mencuci2 pinggan mangkuk setelah bersakan2 kat atas dapur..  dengar kata bulan 3 ni kemasukan bibik dari Indonesia akan diluluskan.  Moga2 jumpa le bibik yang lebih berdedikasi dari yg sebelum ni.. InsyaAllah.   Ok le jom kita layang gambar2 masakan mama pada sepanjang minggu ni..


 weekend baru ni dok buat nasi ayam.. ayam tu nampak hitam sikit kan tapi bukan hangus tau... terlebih perap kicap.. kha22.. lawak2, tapi sedapp...... nak snap gambar cantik2 pun memang xsempat.. banyak sangat tangan2 askar dah tak sabar nak mengadap. kesian..." MAKAN..MAKANNN NAKK... mama memang masak banyak2 khas untuk anak2 mama" .. lama nya mama tak buat nasi ayam...
 Nahh.. hitamnya.. tapi rasanya umpp menjilat jari.. banyak perap dengan halia, bawang putih dan lengkuas.. memang cukup rasa!


esokkan hari plak projek pizza berdulang2... atas permintaan adik2 yg datang tidur rumah nak makan sangat pizza katanya, aduhai.. baru rasa nak berdiet.. last week pun pizza.. minggu ni pun pizza lagi.. aduhh godaan betul time nak turunkan badan ni. niat lam hati tahan.. sabar.. taknak makan just buat utk diorg jer tapi mari angkut depan mata tu yg dah tak tahan BaU nyaaa tu!.. uhukk22..
 Nahh.. cheese tapppuri ippai da yo... hehe bahasa jepun dah terkeluar dah.. (cheese over..hihi)


 Pizza setelah di masak.. yg lain tak sempat nak snap.. dah habis!



Pizza ni dah tak sempat nak berhias dan nak di biarkan setengah jam sebelum bakar pun tak sempat jugak.. main gulung gitu2 jer  terus bakar... sebabnya adik dah terlewat nak ke asrama.. so bawak makan sana jer... sian.. rasa pasti krunk2 + rangup... tak gebu dan xlembut.. ;(
 makan pizza last jam 5 ptg tadi.. pikir malam ni tak mau dah makan.... onakano..abunaiii (bahaya perutku) last2 jam 11 malam tak leh tidurrr plak.. perut bergendam gendumm pulak suruh di isikan sesuatu... terus ternampak sebungus maggi kari. last makan maggi awal bulan lepas. time emegency jer... sbb tak elok makan selalu maggi2 ni.. ;(

 Ini plak.. hidangan tgh tadi... kerisi singgang asam pedas.. makan dengan sambal + ulam. best hirup kuah cam kuah asam laksa gitu.. ;) hehe

 masak lemak kuning kepala ikan kurau masim + timun + nanas +kacang panjang. .. menu untuk anak2 dan juga dihantar pada jiran sebelah.. (jiran tu sebenarnya cousin mama.. ngah mabuk... muntah2.. alahan teruk takleh makan asam2 tapi lebih ke arah masakan yg lemak2 baru le boleh telan.. hihi pelik kan. biasanya kalau org mengandung ni suka makam msakan yg masam2 )
 Okay untuk ini sahaja entry mamaLUV hari ni.. tadi cuba beranikan diri bukak facebook takut gak dok heboh fb dok sebar2 virus ni tapi tanya adik tadi xde apa2 pun.. dia bukak jer.. mama pun apa laagi.. bukak jugak le.. rinduuu le kalau sehari tak bukak fb walaupun sekejap pun xpe. hehe

Oh yaa.. gambar bread puding kat atas tu mama lupa nak cerita.. haha.. terlajak baru teringat. Itu mama buat jam 11 malam semalam terus sejukkan lam freezer untuk makan hari ni, ari ni just buat kastard sos jer.. resepinya mama ter derhaka sedikit dari resepi asal...dapurku Sayang..yang sememangnya dah lama tergoda dengan resepi DJDayang Jack... yg asalnya takde sos kastad saje main tambah2 ... sesapa nak cuba boleh jenguk je di DapurkuSayang kay... ;)

Ok.. jumpa lagi the next post.. 
salam sayang semua


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq