Tuesday, May 15, 2012

Tanah Abang Jakarta, Kain Sulam Pita dan Fareeda

Assalamualaikum semua
http://www.facebook.com/batri.qis

HARI JUMAAT lepas ad-hock plan ke Jakarta....rabu decide dan beli tiket kesana untuk 2 malam... Mama pergi Jakarta hanya utk ke Tanah Abang, mahu restock kain untuk mama D'Batri Butik...stock dah makin nak habis... juga mahu padankan dengan tudung2 Fareeda yang ada dalam stok mama... 

Naik KLM...tiketnya RM410 (pergi balik) termasuk semua charge (include makan minum dan bagasi) kalau compare AA dengan ad-hock plan gini pasti dua kali ganda harga KLM tadi (AA masih tak segan declare sebagai airline tambang murah hehe...)...hotel mama stay di Mangga Dua di Amaris Hotel RM100 semalam...dalam 30-40minit ke Tanah Abang yg jaraknya dalam 20KM... 



Malam sampai jam 7 malam ke Hotel terus check in dan hubby ajak makan di Ancol sea food...makan makanan laut ditepi pantai...cam honeymoon lak sebab anak2 semua tinggal kat rumah...adik jaga utk 2 hari...(thanks buat adikku:) 

Hari pertama di Tanah abang...mulakan acara shopping dari pagi sampai tutup lah mall Tanah Abang tu....Che Hubby lak jadi teman setia ikut jer kali tak leh lari...sebab kami berdua jer...biasanya ada lah dia celah kalau pergi ada kawan dia sekali..hehe 

 
Hari Kedua sambung semula pakej shopping di Mall blok A tanah Abang....acara mencari blouse dan jubah lak... Hari ketiga petang pulang dengan KLM dan sebelum ke Airport sempat lagi jenguk Tanah Abang utk tukar yg mana rasa tak berkenan di hati...barang dah standby di Blue Bird taksi yang kami ambil dari pagi utk ke airport..tapi minta singgah ke sana dulu...sempat lah habiskan berjuta rupiah jugak lah lagi before balik...nak tahu berapa KG semua barang kami...hehe..yg pasti terlebih puluh2 kilo lah jugak:) Kami kat sana just guna taksi Blue Bird utk jalan2...abis dalam RM80-90 sehari cost ke Tanah Abang (pergi balik) dan jalan ke tempat makan..tapi taksi tak tunggu just drop jer:) 

Acara malam kami jalan2 sekitar Mangga dua square shopping mall area hotel jer...
Nak tahu cerita menarik kami kat sana? Che Hubby kita ni punyalah pelupa dok dalam taksi main BBM dengan membernya kat Malaysia tapi nak jadi cerita phone dia tertinggal dalam taksi...sampai kat Mall Tanah Abang baru perasan course nak kira duit pakai handset...cari punya cari tak der...kelam kabut lah che abang kerana telpon tu banyak maklumat penting kerja dia...terus pinjam telpon adik yg jaga kedai..call handphone che abang...alhamdulliah ada jawaban...hello ni pak supir blue bird tadi....handphone tertinggal di dalam taksi...katanya...terus deal nak jumpa kat hotel petang nanti bila kami pulang dari shopping... 
 
Rupa2nya pak supir tadi dah buat status di BBM che abang yg handphone ni hilang dan cuba hubungi dia utk cari jalan bagaimana nak pulangkan kepada kami...ramailah rakan2 che abang yang balas BBM bagitahu kami tinggal kat mana...termasuk cousin akak yg ada di China pun sempat BBM dan call akak bagitahu handphone abg akak ada di tangan pak supir namanya Pak Mujid...thanks pak Mujid atas kejujuran alhamdulillah dapat balik...hubby bukan main suka..lagi:) 
http://www.facebook.com/batri.qis

Nasib baik naik Blue Bird kalao taksi lain alamak dah terlelong dah handphone tu gamaknya... Apa2 kami enjoy ad-hock trip...dan mmg letih sangat bila sampai rumah dah jam 4 pagi sbb drive dari KLIA slps touch down dalam jam 10malam...rindu kat anak2 dirumah yg tak sabar tunggu kami pulang...suprise dari anak2 dapat kad hari ibu...Selamat Hari Ibu buat semua:)
Happy Mother's Day 2012

Popular post: Link Topik Post Bandung
  1. Shopping - (TShirt berjenama, Jeans Centre, Masagge di Spa, Beg tangan dan kasut kulit, tempahan suit,  klik di sini
  2. Makan, Tukaran Wang dan Tip2 Penting yg harus di note utk yg first time pergi sana klik di sini
  3. Utk melihat gambar di Bandung klik di sini
  4. Utk memilih hotel klik di sini
  5. Trip ke Bali klik di sini 
  6. Trip ke Jakarta klik di sini 
  7. Tips ke Bandung ikut Jakarta- CIPAGANTI Toyota Alphard
  8. First prosedur sampai airport Bandung & handphone perlu activate di celcome center ke tidak.. boleh klik d Cni 
Trip ke Bandung selama 4 hari pada 31/5/2011 hingga 3/6/2011..  citer bergambar:
  1. Siri 1 - Hari pertama . di Pasar Baru
  2. Siri 2 - Hari kedua- factory outlet
  3. Siri 3 - Sekali lagi pergi di Pasar Baru dan Rumah Mode
  4. Siri 4 - Factory outlet dan sesi hubby bermain golf di Mountain View Golf Club
  5. Siri 5 - Penat tahap total - pergi spa
  6. Siri 6 - Khidmat pak Supir/driver di Bandung
  7. Siri 7 - Rambang mata memilih kain ela / kain sepasang yang cantik dan murah2. 
  8. Siri 8 - makan.. makannn.. memang mengujakan kesedapanya!
  9. siri 9 - episod akhir Bandung - airport dll
  10.  percutian bersama suami & anak2 di Bandung 

6 comments:

mizzura said...

Wow sempat eh prgi jakarta ad hoc cmni..

mayangsayang said...

wah besnyer bercuti di jakarta .... thanks to pak supir yang jujur

Reef Suhaile said...

Assalamualaikum, tertarik dengan blog akak pasal jakarta dan bandung. Saya mmg berminat utk membeli jubah kain ela dan baju dr jakarta.. Memandangkan akak sudah ke jakarta dan bandung.. Mana satu tempat yang berbaloi dan cantik kain ela ya? Jakarta atau bandung? Tanah abang atau pasar baru? Kalau akak boleh berkongsi.. reef_suhaile@yahoo.com

Suziana A said...

Assalamualaikum......
Sue tertarik gan blok akak d jakarta nee.... sue nak tanyalah kak kat sana ada hotel yang dekat dengan tanah abang kee.... teksi akak bayar berapa... kalau akak nak kongsi cerita akak boleh email ke suziana019@gmail.com. thanks kak.... nak pi mei ne

Eda said...

Salam kak.. akak duduk hotel mana berdekatan tanah abang tu? boleh rekomen?? email kat edasallehm@yahoo.com

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq