Semangat Cekal Mama Diet Online Turun Berat Badan

Assalamualaikum wbrkt semua.. 




Mama share ilmu berguna sikit kot2 ada yang nak jadi cam mama...kekal sihat dan maintain berat badan 50kg sekarang dalam usia 40 series


Kita tahu punca dulu: 5 Punca Berat Tak Turun


Dah setahun berusaha nak kurus. Semua tips kurus dah follow, makan dah jaga, kelas zumba dah ikut tapi kenapa berat masih tak turun turun lagi ya...sedeyyy? Mama share 5 punca Berat Tak Turun ya ...sila check ya!


1. Tak CLEAR berapa KG nak turun. 

Ye, memang nak turun berat, tapi kena set target dulu. Sebulan turun berapa KG? Kena tulis kat dalam diari supaya kita boleh fokus hari-hari. Nanti takdelah stress sebab kita kerja based on goal.

Setiap aorang ada target yang berbeza....jadi TARGET/GOAL kita sebagai destinasi kita. Ada orang tu nak turun 1 Kg je sebulan dan ada orang tu nak turun 3 Kg sebulan dan ada jugak yang target lebih, nak turun 5 Kg sebulan pun ada...Ikutlah target masing-masing ya...jangan ikut orang ya. Yang penting, pastikan target REALISTIK dan boleh kita capai. Camna nak buat...yg tu kena tanya mama...pm mama..kita settle sama-sama..

2. Suka mencuit. asal nampak makanan jer mesti cuit nya...

"Alahhhhh, takpelahh. Cuit sikit je pun. Takde efek kat berat".

Hati-hati ya kalau ada minsdet macam ni..mama jamin tak kurusnya:) Secubit cuitan kita akan ada kiraan kalori yang kita ambik...nak setiap kalori nanti nak kena bakar...cuit2 terus lena tentu tak kurus...jangan main2 ya...PM mama kat wasap nnt mama share camna caranya....

3. Banyak makan gula, tepung, process food.

"Saya dah diet dahhh. Pagi petang siang malam saya makan biskut"

"Saya dah diet dahhhh, tak makan nasi. Cuma air manis je saya tak tinggal. Teh tarik sedap sangat"

" Hari-hari saya makan kek. Tapi makanan lain saya tak makan. Kek aje"

" Sarapan saya makan kuih dan roti canai "

Cam selalu jer mama dengar....hehe yang tu pasti tak kurusnya...camna nak turun berat badan?? so kena ada sikit ilmu pasal makanan ya....

  • Bertepung ( roti putih, kuih, pizza, cekodok, goreng pisang and many more makanan yang bersalut tepung )
  • Gula ( Kek, coklat, air manis, brownies , muffin semua tu slo slo kurangkan.. Jangan makan hari hari )
  • Proses Food ( Nuget, Sosej,Biskut, meehon, meggi, mee kuning, spagheti, kerepek and many more )
Nak makan berpada2 dan kena ada caranya...caranya meal plan yang mama nak share serta nutrisi herbalife mmg untuk kebaikan anda semua.




4. Tak minum cukup 4L air putih

Yang ni kena amalkan dik...mama boleh share ilmu air jugak nanti. Setiap berat badan 25KG anda kena minum 1 Liter air...so berapa berat anda dan berapa liter yg kena anda amalkan minum air putih sajer:)

5. Makan meal yang tak seimbang

Kena ada meal plan yang sihat dan tahu cara nak makan ikut sukatan yang betul...mama akan coach cara nak diet onlene dgn herbalife dan meal plan.... so anda akan ada ilmu cara nak kekal kurus. mama tak nak seleaps 21 hari kurus tapi dok sebulan naik balik. sebab apa?? sebab tak de ilmu pemakanan yang betul. InsyaAllah mama akan share menu2 mama di IG dan boleh follow setiap meal dan resepi yang mama masak...mudah kan:)

Di sini ada jalan penyelesaiannya.

Satu cara saja....jom tanya mama...mama akan share semua complete diet online, cara nak kira BMI dan berapa berat ideal anda serta meal plan yang kita patut ikuti setiap hari...amalkan untuk hidup yang sihat demi keluarga dan masa depan kita insyaAllah aamiin.

Jom bermula program jom kurus 30 Hari bersama coach mama @ kakja

Follow IG mama @ckrosliza atau untuk tgk meal plan dari peserta2 lose weight from home cila click di IG @ckz.rosliza

or  wasap mama segera.0139335801






2 comments:

mizzura said...
This comment has been removed by a blog administrator.
pinkcolour82 said...

kak,,butik kat gong badak kat mane erk?

Pengalaman Herbalife spetacular 2018: Online Business yang Mantap dan Berjaya

Assalamualiakum wbt. Kenangan yang paling manis dan berharga buat mama di spetacular Herbalife 2018 Sepanjang 8 tahun berkeci...

Jom Follow Kak Ja