Saturday, December 29, 2012

Cuti sekolah 2012 ke Johor Premium Outlet (JPO) dan Universal Studio Singapore (USS)

Assalamualaikum wbt...
Apa khabar semua?

Cuti..cuti tahun ni kemana kite??
Mama sekeluarga hanya berkesempatan bawa anak ke Universal Studio Singapore (USS)...Nak dikatakan adhock planning tu tak ler jgk sbb bukan main jugak lah kita org merancang...:)

Memang anak2 dok haru...bawa gi jalan..."mama..mama...semua org bercuti...kite tak gi mana2 pun..", kata syahmi...selalu merenggek....dia lah yang selalu dok team up dgn Basma...dok haru suruh bawa gi jalan...uhukkkk

Mamanya mmg sibuk memanjang sejak perbukaan Butik Fareeda Batri Syia di Casa Limbung Kemaman, mama banyak habiskan masa nak pastikan operasi butik jalan lancar...sampai ter"abai" plan nak bawa anak jalan2 sempena cuti sekolah tahun ni...tahun lepas bawa dia orang ke Bandung dah..

Mama sempat berbincang dgn hubby nak bawa anak ke USS...sebab cost jauh lebih murah...maklumlah passport semua anak2 dah buat tahun lepas...rugi kalau sekali guna jer..
Kami plan gi USS tapi bermalam di Johor Bahru...kalau bermalam di Singapore cost hotel dan makan minum akan jadi dua kali ganda dan kalilah pulak dengan anak2 kami semua..pasti melambung mahalnya nanti..

Langkah pertama kami survey hotel di Johor Bahru yang boleh kami duduk dan senang nak ke Singapore...Danga Bay!!! Iya Danga Bay kawanasan yang kami rasakan sesuai utk kami menginap setelah baca banyak komen dan cadangan blogger lain di alam maya ni...kami tertarik dengan Tune Hotel Danga Bay sebab kami kesana hanya nak menumpang tidur dan masa sehariaan kami plan di Singapore...Hotel Tune dia akan charge kita base on apa yang kita nak..basic jer bila kita lihat ada yg murah bergantung hari nak pi...kalau plan awal boleh dapat harga bilik serendah RM1 jer...tapi masa mama survery utk hari kami kesana 20-22 December 2012, harga basic jatuh RM80 semalam...so kami ambil dua bilik maklumlah anak2 ramai...plus astro dan wifi utk cik abang buat kerja pejabat...yg bestnya tune hotel ada khidmat bas langsung ke singapore...

Dibawah Oddesey Travel boleh terus booking bersama hotel...bas pergi balik ke Sentosa Island RM25 dewasa...terus booking utk 6 org...tempat naik pun depan Tune Hotel jer...
Kami pilih waktu bertolak slps check in hotel tune stelah terima baucher bas dari hotel...kami pilih bertolak jam 8 pagi dan balik jam 10 malam....sbb perjalan kesana ambil masa 2 jam so eloklah sampai boleh terus masuk....dan balik pula USS tutup jam 9 malam so sempatlah habiskan sehariaan di USS...

Langkah kedua kami booking online/beli tiket USS secara online (http://www.rwsentosa.com/Attractions/UniversalStudiosSingapore) Mengikut maklumat yg mama baca mmg murah dan senang beli tiket terus secara online..kenapa??
1) Murah-ada diskaun
2) Senang tak yah beratur du USS nanti
3) Takut sampai sana tiket abih...so tak leh masuk

Murah kerana bila kita beli online ada package yg di offer...masa mama beli hari tu ada package 10% off S.E.A. Aquarium & Universal Studio Singapore 1 Day Admission Package.... USS dan Aquarium yang ada potongan 10% dengan harga SGD92 jer...kalau ikutkan harga utk dewasa (13 tahun-59 tahun) boleh dibeli dgn harga SGD74...tiket Aqurium dewasa SGD29 so total sepatutnya dah jadi SGD103. Kalau tiket anak yang umur 4-12 tahun SGD54 utk USS dan SGD20 utk aquarium...package SGD66...kalau plan nak pi USS sajer tak perlulah ambil package yea:)
Tiket dah 1 day pass so tak yah tambah apa dan tak de hidden charge cam setenggah tempat main di Malaysia...so boleh enjoy keluar mask selagi tiket ada dan dalam hari yg sama...anak2 bawak 4 tahun FREE...

Senang tak yah beratur....kalau tak beli lagi tiket...sampai2 naik jer lift dari stesen bas yang bawa kita ke Sentosa Island tu terus nampak USS dengan globe yg berpusing simbul USS...tapi sebelahnya ada kaunter tiket yang penuh dengan org dok beratur beli tiket....kami ambil2 gambar depan globe terus menuju pintu masuk USS tanpa nak beratur panjang2 beli tiket...sbb kami dah print out tiket siap2...sampai pintu depa tu scan jer tiket kite dan semua dah masuk USS...ramban mata anak2 semua dengan gelagat aksi karektor kegemaran mereka serta tempat gaya Hollywood nih...apa lagi start ambil map...hubby ajak anak2 duduk dulu dan plan apa nak buat dan strategi perjalanan hari tu...

Takut tiket habis..maklumlah datang jauh2 kalau tak e tiket pasti hampa anak2 kan...so kita bersedialah takut ada kemungkinan ni sbb mama baca di blogger lain ada nyatakan perkara ni:)

Langkah ketiga yg kami buat adalah sediakan bekalan makanan utk berkampung di USS sana nnt...bila kami di JB...kami shopping malam tu utk bawa masuk makanan sebagai bekalan sehariaan kat sana ...maklumlah kami rombongan ramai budak2 pasti lapar tak boleh nak jangka...kalau tiada makan pasti pokai sebab harga kat singapore adalah dua kali ganda duit kita...yang best nya USS tak seperti Thema Park kat Malaysia seperti Sunway Lagoon, Gambang Water Park dan lain2 lagi park22 di sini cekik darah kita dan nak kikis duit mak bapak yg bawa anak enjoy kat sana..paksa org beli makanan kat thema park mereka...pernah sekali ke Gambang water park...dilarang bawa air dan sandwich...bila masuk makanan habis....apa laa punya haprak management....TAPI alhamdulillah USS tak berfikiran spt tu...kami banyak baca di blogger yg bagitahu boleh bawa makanan...kami sediakan makanan dalam beg galas muat dgn sandwich, chocolate, air, roti biskut dan makan segera lain yang boleh alas perut segera....semua persediaan telah selesai...

Perjalanan kami ke JB ambik masa 5 jam ikut kuantan-segamat dan highway utara selatan...ke JB. Dalam perjalanan kami singgah di Johor Premium Outlet...factory outlet ala Bicester di London dgn barangan branded...sempat mama berkunjung ke Butik Coach...walaupun hubby dah beli waktu ke UK hari tu....bila lihat ada satu coach new arrival dan harga potongan sempena cuti sekalah cecah 50% grab satu beggg lagi...eleng kepala sebentar hubby tapi takpe sbb ada SALE dan model baru hihiii:)

Lepas habiskan masa di JPO yang dari highway utara Selatan kira2 5-10 minit jer perjalanan dari exit Senai...kami teruskan semula perjalanan kami ke JB, menuju di Tune Hotel...sampai di JB sekitar pukul 6 petang...selesaikan urusan check in dan persiapan esok ke Singapore..

Selepas hubby selesaikan beli barangan makanan yg nak dibawa, selesai tukar duit di Money Changer (kalau tak tukar kat JB boleh jer tukar di USS)...hubby sibuk isikan borang utk semua ahli keluarga memasuki Singapore...sambil lepak minum kopi depan 7-E,..kena isi terus sebab nnt tinggal chop dan tunjuk passport jer masa nak masuk Singapore nnt..

Makan malam....malam tu kami makan di restoran Singgah Selalu yang tak jauh dari hotel kami...tmpt makan ni telah di rekomenkan oleh Yus (kawan Fareeda mama)...mmg ramai org kat situ...parking pun susah.....tapi nasib baik dapat jgk parking betui2 depan kedai...menu kami pilih adalah steamboat dan bbq....suka budak2 dok membakar sambil makan malam tu...boleh rekomen mmg sedap:) Boleh singgah selalu...atau singgah Sokmo;)

Pagi esoknya jam 7 kami dah bersarapan di kedai kopi depan Tune Hotel...makan nasik lemak...lps tu tepat jam 8 kami terus naik bas dan bas bertolak..adalah dalam 5 keluarga termasuk kami dalam bas tu...tapi kami keluarga yg teramai ada 7 orang semua..yg lain rata2 dua atau tiga jer...driver kami Chandra bagitahu...isikan no plate bas borang kedatangan ke Singapore dan bagitahu bas yg sama akan bawa balik nnt dan naik ditempat yg diturunkan nnti...tak boleh bawa coklat getah, tak boleh ambil gambar di imigresen Singapore dan rokok yang tak bukak lagi pun dilarang bawa masuk...pesanan lain di imigresen naik selesaikan urusan cop passport dan turun dapatkan bas yg sama secepat mungkin.......perjalanan bermula....

Sampai di sempadan Malaysia...imigresen Malaysia....urusan berjalan lancar...saper yg tak de anak kecil boleh guna autogate tapi kami sekeluarga ke kaunter...urusan cepat dan tak sesak....turun kebawak kembali ke bas utk teruskan perjalan masuk Singapore melalui Tambak Johor...

Imigresen Singapore bas berhenti dan kami turun jalan kaki keatas utk selesaikan urusan cop passport...suasana agak sesak sebab banyak bas dan org ramai menuju ke post imigresen...selepas 10 minit beratur selesai cop passport dan terus kembali ke bas dibawah...so kami semua dah di Singapore:) Perjalanan diteruskan ke Sentosa Island USS.

Sampai di USS tepat jam 10 pagi kami terus ke masuk selepas bergambar kenagan di globe depan pintu masuk....mama dah citer tips masuk cepat tadi...so kami dah didalam dan berbincang strategi nak jalan hari ni...kami decide bermula dengan transfomer iaitu masuk kami ambil jalan ke kanan....dan ke mummy....ke jurasic park...ke water world...ke Far far Away (sesuai utk budak2 kecil...tapi semua suka)...ke Light and Sound Animation...ke Aqurium dan masuk balik ke USS...kena plan elok2 sebab Aqurium closed jam 7 petang...tapi USS closed jam 9 malam...

Mama tak nak ulas permainan di sini sbb semua menarik (nnt tak suspen lak plak kan hihihhii)...dan yg penning best belaka...pokoknya kena masuk semua...yg kami tak naik hanyalah roller coster sebab semua masuk tengok berpusing atas bawah...so kami skip ke mummy yg lebih ringgan heheee....kami makan tengahari di Oasis Restoran...halan restoran yg ada disana...masakan briyani ala arab...sebelah mummy jer....makanan kami bawa tadi makan selang seli masa transfer ke tempat mainan lain jer....alas perut:) selesai perkena briyani kami terus ke Jurasic park.....

Di USS ni kita boleh jer keluar dan masuk balik...kami ke Aqurium sehingga tutup aquarium dan muzium ikan/laut disebelah depan USS....selepas tu kami masuk balik sambung mainan dalam USS...sedar2 tak sedar makanan kami bawa semua dah habis hehee...anak semua mau masuk transfomer sekali lagi...mama sekali turut masuk merasai...kali ni abahnya plak yg jaga basma sbb yg ni Basma tak leh masuk...sekeluarga yang boleh masuk hanyalah di Far Far Away sherek dan Light & Sound Animation jer.....mmg transfomer best....mama yg takut mula2 nak masuk pun rasa berbaloi hehee...malam suasana salji di USS...buih buih sabun disembur ke udara...tampak memang suasana salji di USS...seronok betul budak2 time tu.....

Makan malam di tempat burger di persimpangan pintu masuk kedai burger Back to the Future...kedai ni Halal....dan semua makan malam burger sebelum menuju ke bas yang sudah ready kat bawah...slps makan kami beli baju USS utk anak2 di kedai2 cenderahati berdekatan pintu masuk....selesai kami terus ke bas tepat jam 945 malam...rupanya keluarga kami yg belum dan yg lain dah ada...slps kami naik bas teruskan perjalanan pulang ke Malaysia...

Perjalanan yang memenatkan tapi menyeronokkan...jam 12 malam kami sampai di Tune Hotel setelah melalui imigresen Singapore dan Malaysia....rintangan yang kami hadapi adalah dukung anak yg sedang tidur....kejut anak2 jantan bangun di setiap imigresen kerana masing2 penat...tidur jeer lah heheh...rintangan last....cari bas kami setiap kali selesai imigresen proses kerana terlalu ramai org...tapi alhamdulillah semua selamat sampai....semua gembira:) 
Sebelum mama berenti menulis mama nak share gambar lama...geng22 gambar mama dan keluarga di Universal Studio Japan pada tahun 2001 heheee...Syaid dan Syafiq berpeluang gi sana...natsukashi neeee:) Anak2 mama yang lain gi USS:)


Syaidi, si Sulong mama di Universal Studio Japan pada 12 tahun lalu

Syaidi pada 22 Dec 2012 di USS

Lagi kenangan foto2 mamaLUV di Japan dr 2000-2007
1) Memori in Japan
 

Saturday, December 15, 2012

Kalau tiada duit extra batalkan je niat nak ke i-City

Malam ni mamaLuv ada terbaca komen/keluhan dari pemilik blog di facebook mamaluv ttg i_city...



 mamaLUV ingin share utk semua pembaca mamaLUV sbb perkara yg sama ini juga turut dialami oleh mamaLUV dan rasanya semua pembaca yang lain pn begitu jugak, yang pernah berniat nak pergi tu elok le  kena tahu semua tentang belanjawan pegi sana yg mmg makan kos yg tinggi.. nampak sikit tapi hampes. cari je tmpt lain yg lebih baik dan yg penting bukannya tempat spt i-City...yg beroperasi secara berselindung dan MEMERAS....mmg kalau kita lihat banyak tempat mainan di Malaysia ni di buat semata2 nak korek dan tipu duit pengunjung dan buat setakat lepas batuk di tangga je!! So hati2 ya sbb kalau kita bandingkan dengan tempat mainan di negara lain jauh lebih murah kalau yag kita kira sebenarnya.... 

 Sila baca petikan dari penulis blog di bawah-------------, 

 Bertukarlah kau jadi kebun kelapa sawit....

Aku marah dan aku tak boleh tidur. Aku sampai I-City pukul 9 malam, dan aku pulang pukul 11.30 malam. Selama 2 jam setengah, adalah masa masa yang aku menyirap, aku menggeleng, aku merenung tajam, dam aku luka jiwa raga. Aku kena main dan aku kena tipu. Pakcik dan makcik dari kampung juga ditindas, dan ditipu secara professional. Dirompak duit poket mereka secara 'as per term and condition', juga yang paling memilukan..dibunuh harapan dan kegembiraan mereka dengan begitu saja. Ya. Aku rasakan, aku dikenakan harga yang tidak patut untuk secebis keseronokan keluarga yang tak setara mana. Lagi pedih, bila kumpulan manusia yang ramai berpusu ke situ terdiri dari kumpulan pakcik makcik dari Kokdiang, Gua Musang, Felda Chenor, Padang Melangit dan Mersing. Mereka ini membawa ahli keluarga, anak anak kecil, sanak saudara dan mungkin anak anak jiran yang teringin menumpang bercuti ke kota. 

Mereka ini, dari riaknya..bukanlah semuanya berpangkat pegawai, jauh sekali memiliki harta berjuta, mereka ini semuanya rakyat marhein, yang bercita nak mengembirakan keluarga dengan membawa mereka berjalan ke sini, ke I-City. Sebelum aku teruskan, mungkin aku boleh katakan yang i-City ni dibuat untuk pelancongan domestik. I-City pada telahan awal aku adalah tempat rakyat jelata menikmati keseronokan, dengan maksud, kerajaan (samada pusat atau negeri) atau syarikat yang menyelenggara mengenakan caj yang berpatutan dan tidak misleading. Sebaliknya aku salah, pakcik makcik juga salah. i-City rupanya bercita cita besar untuk memebelikan kereta Ferrari spider untuk setiap ahli lembaga pengarahnya. Mari aku ceritakan celakanya. Yuran entry, selepas 7pm, RM10. Ini aku boleh terima. Normal dan tiada yang aneh.

Ok sekarang, tempat paling attractive di I-City, namaya SNOWALK. Idea SNOWALK ni nak bagi rakyat Malaysia merasa hidup di Iceland. Nak masuk sorang kena bayar dalam RM35-40 dewasa. Aku masuk ber empat semua sekali RM120. Ini pun, aku boleh terima lagi masa bayar sebab aku syak mestila SNOWALK ni power betul, boleh imitate almost exactly Iceland, atau Alps setidaknya. So RM120, setel..ready to rock in!. Wooo..bila aku dah masuk, rupanya kena rilek dulu, kena ambil jaket (ini masuk pakej, mujur). Lagi, yang pakai selipar, kena sewa kasut, beli stoking, beli sarung tangan (sewa ke beli atau dah tak peduli sebab masa ni aku mula menyirap). Aku cakap pada fateem, faseeh dan cikgu, kita masuk je dengan kasut yang sedia ada. Walaupun subconscious mind aku tahu yang kasut si fateem dan faseeh ni tak boleh bertahan dalam cuaca Iceland, tapi hati aku yang memberontak ni menghalang dari pegi sewa atau beli. Bukan sebab aku berkira, atau aku kedekut, tapi aku fikir..kalau I-City tahu stoking, sarung tangan dengan kasut Pua Chu Kang ni adalah dresscode sewajarnya, kenapa kau tak caj aku RM200 awal awal tadi? lepastu kau bagi aku kasut, stoking dengan sarung tangan terus, nampak tak sekarang? kalau aku dah bayar sekali, lepas tu aku kena bayar lagi dan lagi, itu pada aku adalah perangkap dan penipuan.

 Dengan berat hati, aku dan ahli keluarga melangkah masuk, elok gaya nak masuk, brader jaga pintu spund cikgu, "handbeg tak boleh bawak masuk". Aku balas balik dengan sabar,"handbeg nak kena letak mana?". "Dalam locker kat sana", brader ni balas tenang. Aku suruh cikgu pergi setelkan handbeg dia, dan teruskan bersabar. Selang beberapa minit, cikgu datang balik pada aku, lalu dia tanyakan benda yang bikin aku lagi menyirap, "ada duit kecik? locker tu kena bayar". Dekat stage ni, aku geleng kepala. Aku dah tahu semua yang akan aku lalui lepas ni dalah mengkaya rayakan pemilik I-City, secara langsung membunuh jiwa aku dan pakcik makcik yang mengharapkan secebis gembira berjalan ke sini. Dalam kabin SNOWALK, boleh aku simpulkan, macam kau duduk dalam peti ais tempat beku. Ada igloo, ada lampu lampu, ada sedikit gelongsor ais. Aku tak nak komen apa yang dia sajikan sebab mungkin itu idea sebenar I-City, tapi aku fikir they can do much more better. Dan bila aku marah, aku akan jadi detail, "is this the best they can offer?". 

Aku mula nampak hal hal yang kacau fkiran aku, kenapa takde salji? kenapa takde paramedik standby kat luar kalau anak anak aku kena frostbite? kenapa kabin ni takde seni, kompressor aircond merata rata, beam beam dan structure bangunan obviously there, sebijik macam kau jalan kat carpark cuma bezanya kau sejuk. Kenapa jaket yang dia bagi ni zip rosak, butang rosak? kenapa tak banyak variety? kenapa tempat kecik? Nampak, benda ni patutnya senang, tapi bila aku dah mula kacau bilau dari awal, semua aku tengok salah. dan yess memang overall SNOWALK sucks big time. Aku keluar dari SNOWALK bila faseeh menangis sebab tak tahan sejuk ais banyak masuk dalam kasut dia. Bila aku sampai kat luar, aku tengok ramai yang menggigil sejuk, kasut yang sewa tadi semua bukak. kaki mereka aku tengok merah. Temperature terlebih sejuk ke aku tak tahu. Aku tak pernah pegi Iceland, Alps pun aku tak pernah pegi, aku tak tahu sejuknya macam mana. Lantaklah! Aku cuba bertenang, dan melepak dekat patung zirafah. fateem dengan faseeh nak main keretapi, kapal dan wheel apa benda entah. Aku tengok kawasan permainan ni semua berkumpul di satu port. Dalam kepala aku fikir macam ni, aku beli tiket sekali masuk, say RM20 sorang, atau berapa berapa lah, lepastu boleh main freeflow. 

Pergi matiii dengan fkiran aku, I-City lagi pandai korek duit dengan menggadai perasaan kesian mak ayah pada anak anak. Ada 6-8 jenis permainan, dia caj RM5/person untuk satu game. Ada 2-3 game yang RM10/person. Beli tiket pakai macam smartcard. Kiranya kalau baar RM50, pakaila kad tu sampai habis. Bodo anak aku 2 orang sekali naik keretapi yang pusing tak sampai 5 round, tak sampai 5 minit in fact, aku kena bayar RM10. (RM5/person). Itu yang RM5, yang game RM10 pulak, baraaii!. Setengah jam, RM50 gone. Come on what kind of pleasure the kids will have for half an hour? Dalam hal ni, kau orang kena clear standpoint aku. Aku tak bercakap untuk aku saja. Aku bercakap untuk orang lain, yang mungkin bajet mereka lagi kurang tapi dah terperangkap. Apa yang terperangkap? Kau bagitau anak anak kau nak datang I-City, mereka happy, bila dah sampai..pehh ambik beratus nak kena keluar. Takkan dah kat situ kau nak cakap kat anak anak kau "Janganlah..mahal lah". yang aku cerita keretapi 5 minit tak sampai tu apply pada semua game. Aku rakam fateem dan faseeh naik keretapi tu exactly less than 4 minit. Kau orang sabar. Aku belum habis lagi ni. Berbalik pada hal permainan. 

Masa di kaunter, dekat depan kaunter, clearly stated "RM5/person" untuk game game yang disenaraikan. Macam aku bgtau tadi, ada setengah game" RM10/person". Isu kedua timbul bila faseeh dinafikan hak untuk bermain kapal apa benda entah sebab tinggi dia tak lepas benchmark. Ohhhh yang ini aku betul betul fak!. Aku tarik faseeh keluar, sambil kepala aku cuba rasionalkan situasi. Exactly belakang faseeh, ada sorang budak perempuan, tinggi dia siiikiiittt je lagi nak sampai benchmark, terus budak lepas SPM yang jaga entrance reject suruh keluar. WOW! for God sake faseeh dan budak perempuan dah beratur 15 minit semata mata nak main, when they turn come, kau just suruh keluar sebab tak lepas height? Ayah perempuan tu cuba slowtalk dengan budak jaga entrance, kesian aku tengok orang kampung sorang sini, kesian lagi aku tengok anak dia yang terkebil kebil tak dapat main. Sabar aku hilang bila budak yang jaga tadi jawab endah tak endah dengan ayah budak perempuan tu. Sabar aku diakhiri dengan makian orang putih ditengah khalayak orang ramai. Aku tak boleh kontrol sebab aku kesian betul dekat faseeh, lagi aku kesian dekat budak perempuan yang terkecil kebil kecewa tu. Aku ajak ayah budak tadi pergi kaunter. Sampai di kaunter aku bagitau yang "kenapa masa beli tiket you tak cakap budak budak ni ada height limit?" Pehhh makwe kaunter tu bagi jawapan bijak,"Kat atas kan ada beritahu" sambil dia tunjuk kat atas dinding (kau kena dongak kalau nak baca satu satu) ada A4 beberapa keping yang beritahu game game yang ada height limit, dan Yes, font dia aku tengok macam font 14 atau paling besar 16. Lalu aku khutbah pada dia, kenapa dekat depan kaunter ni tak tulis pulak? dan kenapa kau, sebagai penjual tiket yang tahu permainan ni semuanya untuk budak budak tak beritahu awal awal "encik, untuk game ni game game ni, budak bawah 120cm tak boleh main", kenapa kau tak buat? kau harap orang baca benda info yang berselerak, dalam keadaan orang ramai, nak cepat, nak bagi budak budak seronok. Ni sama la macam jual buah Strawberry kat petaling street letak sigboard besar RM5. Mindtrick, sebab by default orang ingat sekilo RM5, orang tak banyak tanya terus mintak sekilo. Hahh ambik kau rupanya RM5 ni untuk 100gram. Tulisan 100gram ni kecik halus je dia letak tepi RM5. Memang ada point yang ko salah sebab tak teliti, tapi dalam masa yang sama, kau rasa kena tipu tak? sebab dalam keadaan sibuk, orang ramai berpusu, berapa kerat manusia je boleh bagi attention to detail?. Ini nama dia manipulation. 

 Dan akhir sekali, smartkad tu, kalau kau tak habis main, duit dalam tu banyak lagi, kau boleh refund RM5 sahaja. Maknanya, katala duit dalam tu ada lagi RM30, tapi anak kau dah mengamuk nak balik, atau tiba tiba dia sakit perut kena bawak ke hospital. Burnlah duit tu. Unless kalau kad tu boleh bawak balik dan esok kau datang lagi sambung pakai, itu aku tak tahu lah boleh ke tidak. Tapi berapa ramai pakcik makcik Kokdiang nak datang balik esoknya semata mata nak habiskan baki duit RM30? Nampak tak macam mana orang kampung kena main? Aku dah tak larat nak menulis. Lama dah aku tak menulis panja SEMBANG KENCANG...ng. Kesimpulan yang aku boleh bagi; Aku berharap, I-City ni, kau bertukarlah menjadi kebun kelapa sawit. 

Sumber: Saya diatas adalah pemilik blog


Wednesday, December 12, 2012

Wanita anggun bertudung dengan Fareeda

Assalamualaikum wbt


Wanita bertudung masih boleh kelihatan anggun jika pandai memilih tudung, gaya dan aksesori.
Bahkan, corak dan gaya tudung sememangnya menampilkan perubahan yang begitu ketara bagi mengetengahkan lagi sifat kewanitaan pada si pemakai.
Bagi kebanyakan wanita, tudung bukan sekadar memakainya dan mengayakan kerongsang di atas bahu atau di bawah dagu. Ia memerlukan teknik supaya nampak bergaya.

Justeru itu, untuk tampil berbeza, tudung jenama Fareeda bakal memberi wajah baru kepada wanita kerana ia sesuai dan mudah digayakan sama ada untuk aktiviti kasual atau majlis rasmi.
Hasil kreativiti pemilik Fareeda House of Scarf, Faridah Zakaria, setiap tudung ciptaannya bukan sahaja sebagai penutup aurat wanita tetapi turut menjadi penyeri kepada penampilan mereka.

Wanita perlu nampak berseri dan anggun walaupun bertudung. Justeru itu, saya turut menghiaskan tudung Fareeda dengan hiasan seperti manik dan jahitan sulam yang pasti membuatkan tudung itu lebih elegan dan kontemporari bila dipakai.
Teknik pemakaiannya juga sungguh mudah. Pertama, pinkan tudung di bawah dagu, lilitkan bahagian kiri ke belakang, pinkan tudung di atas kepala, ambil turun tudung ke bahu kanan, selitkan bahagian itu, sebelah kanan letakkan di atas bahu kiri dan kemaskan tudung, siap untuk digayakan, kata Faridah.


Tsunami Fareeda di Butik Fareeda Bangi yang saban hari menarik ribuaan peminat untuk beratur seawal jam 12 malam demi mendapatkan tudung fareeda akan turut di rasai di Kemaman Terengganu.

Kini peminat peminat tegar Fareeda boleh lah mendapatkan tudung fareeda di Butik Fareeda Batri Syia yang di miliki oleh Ija Boutique yang merupakan pengedar sah Fareeda di Kemaman. Butik fareeda Batri Syia  hanya akan memasarkan tudung ekslusif jenama fareeda sahaja.

Butik fareeda batri Syia telah diramsikan secara rasminya oleh Duta Fareeda Cik Mawar Karim pada minggu lalu (Jumaat-23 Nov 2012) dan akan beroperasi setiap hari di tingkat 2 Casa Limbung, Chukai Kemaman.

Majlis perasmian tersebut turut dihadiri model fareeda Cik Suhaili yang turut bersama-sama melayan pelanggan yang datang ke butik.


Majlis makan malam Gojes dengan Fareeda bersama peminat Fareeda Terengganu pada malam 23 Nov 2012 - lihat video klip, merupakan majlis meraikan semua peminat tudung fareeda di Terengganu dan juga sempena perasmiaan pembukaan butik Fareeda Batri Syia. Majlis yang dihadiri seramai 150 orang peminat tegar ini dirasmikan oleh Duta Fareeda Cik Mawar Karim. Berbagai acara seperti pertunjukan fesyen dan acaran-acara sukaria bersama peminat dan model fareeda juga turut memeriahkan majlis.

Butik Fareeda Batri Syia turut merancang untuk menganjurkan acara ini lagi di Kuala Terengganu pada tahun depan bulan Februari.

Majlis makan malam dihadiri oleh Duta Fareeda Cik Mawar Karim, Model Rasmi Fareeda Cik Suhaili dan Puan Azalia serta team Fareeda Nyata Jelita (FNJ) yang lain.


Bagi peminat Fareeda Terengganu dan Pahang bolehlah mendapatkan tudung Fareeda di Butik Fareeda Batri Syia (pengedar Sah Fareeda yang dilantik oleh Fareeda House of Scarf), Tingkat 2 Casa Limbung, Chukai, Kemaman Terengganu. Pemiliknya Kak Ja ( Puan Che Ku Rosliza Che Ku Teh) boleh dihubungi di 0139485801.

 

Sunday, December 2, 2012

Tsunami Fareeda Nyata Jelita kini melanda Kemaman Terengganu

Assalamualaikum wbt dari Kak Ja buat semua:)


Bulan November, 2012 merupakan bulan yang teramat sibuk bagi Kak Ja….utk update blog tu lagi le payah. nak makan pun rasa kekadang tu tak sempat…selalu jer suami Kak Ja dok mengusek ..”relaks…relaks…tak kan abihnya kerja tu..”. hehe... nak  buat camne.. kalau buat sesuatu benda mesti dok pikirkan nak siapkan jugak.. sampai terlupa dah waktu mkn.. sedar2 sampai masa berat badan pun dah turun... huhu






Perkara yang paling Kak Ja bimbangkan dan perlu dibuat adalah dgn proper  majlis pembukaan butik Kak Ja di Casa Limbong, Chukai Kemaman, Terengganu. Maklumlah Tsunami Fareeda akan melanda Kemaman tak lama lagi selepas saban hari kita dengar berita Butik Fareeda Bandar Baru Bangi diserbu peminat Fareeda seawal jam 12 tengah malam beratur sehingga buka butik jam 10 pagi.  Hari ini kita dengar banyak keluahan utk dptkan tudung2 fareeda harus beratur dsbgnya.. tapi  peminat2 FAREEDA jangan risau kerana mulai tahun depan InsyaAllah... semua dealer akan mendapat restock yg secukup2nya dan harga pun akan terkawal di pasaran.  Pihak Fareeda sentiasa ingin memperbetulkan sistem & marketing supaya semua nanti akan lebih bersistematik dan teratur. :)



Berbalik kepada perancangan menyiapkan butik FAREEDA Batri Syia ... targetnya nak bukak hujung bln..sbb masih lg dalam prose renovasi dgn speed yang normal sebab tak de push factor utk  mempercepatkan persiapannya. Tetapi dalam masa yg singkat tiba2  terima call dr  Cik Mawar, Duta Fareeda untuk merasmikan Butik Fareeda Batri Syia yang akan memasarkan tudung eksklusif tudung nombor satu Malaysia di Kemaman, Terengganu, iaitu pada 23 November... huhu... masa terlalu suntuk...  kak Ja dah mula tak lena tidur. Banyak persiapan perlu dibuat kerana Kak Ja juga merancang untuk mengadakan majlis makan malam peminat Fareeda Terengganu bersama Duta Fareeda dan model2 rasminya pada malam tersebut bersempena majlis perbukaan butik pada paginya. (ya lah alang alang Cik Mawar dating rasmi elok arrange function agar   dapat jugak bertemu dan beramah mesra dengan peminat2 pantai timur….)

Butik di Casa Limbong pun belum siap sepenuhnya lagi….nak kena renovate cepat ni…plaster syiling, ruangan office, cat, wiring lampu, banner, signboard dan cermin perlu disediakan sebelum majlis perasmiaan jugak. Hari2 dok tekankan kt supplier agar cepat2 buat kerja.  Alhamdulillah segalanya berjalan lancar berkat kerjasama semua dan bantuan hubby yang terpaksa campur tangan agar kerja  cepat siap pada masanya…TAPI tu le...cermin depan butik plak terpaksa tunggu slps perasmiaan butik gak baru bleh pasang.. psl xsempat siap…cermin tu custom made kat Johor katanya. waaa... sedihhh... tapi ehmm sabar... Ganbateimasu!!! tetap akan berusaha sehingga berjaya!. 

Majlis makan malam merupakan satu lagi cabaran sbb dalam masa 5 hari tu jugak perlu untuk buat semua persiapan termasuk persiapan tempat dan program serta paling utama untuk kumpulkan seratus orang peminat/peserta majlis untuk turut serta pada makan malam tersebut. Bukan perkara mudah untuk membuatnya…Alhamdulillah, syukur kerana ada AJK yang ringgan tulang dan sanggup menolong Kak Ja realisasikan impian tersebut. Azlira (Ira) dilantik sebagai event manager yang sememangnya kena dengan orangnya yang berpengalaman dan tahu selok belok menganjurkan majlis ini…terima kasih Ira dan semua AJK yang bertungkus lumus mengatur majlis dan merancang agar majlis yg Kak Ja impikan dapat dilaksanakan.

Sambutan peminat di Terengganu tidak menghampakan, dapat mengumpulkan seramai 150 org peserta yang confirm  hadir pada majlis malam tu yang sememangnya semua org menunggu2 harinya….tak sangka rupanya  memang semua dok nanti nantikan majlis sebegini…&  apabl mendpt tahu  nak buat majlis ni  semua menyatakan persetujuaan nak hadir. Ramai lagi nak hadir sebenarnya tapi ramai jugak yg dah plan bercuti bersama keluarga…maklumlah short notis…tapi takpa nnt kita buat lagi dengan lebih proper planning nnt.

Majlis yang bertemakan Gojes with Fareeda dihadiri oleh Cik Mawar, Suhaili dan Puan Azalia serta team FNJ yang lain. Majlis yang julung kali telah diadakan di Grand Ballroom Awana Golf. Beach & Spa Resort. Acara ini sememangnya di rancangkan agar majlis bersama peminat Fareeda ini nampak happening dan gembira ... yang telah diterajui oleh Puan Yus dan Ebby sebagai MC yg telah berjaya hidupkan majlis agar happening dan enjoy!.   Majlis telah dimulakan dengan nyayian dari Cik Suhairah dan MC kita Ebby sambil semua menjamu selera dengan Chinese set menu yg sememangnya sedappp dari Awana Kijal Resort hotel. Soalan kuiz  telah diselang seli dengan acara cabutan bertuah... & menghangatkan lg suasana kerana peserta yang berjaya  akn mendapat hadiah menarik dari pihak penganjur dan sponsor iaitu butik Fareeda Batri Syia. Selepas selesai cabutan bertuah peserta berebut2 untuk menyertai pertandingan karaoke yg terbuka buat semua. Maklumlah sesiapa yang menyanyi akan dapat hadiah…ramai2 lah yg terjah MC kita  pakat nak daftar utk nyanyi lagu... tapi memang berbakat ya.. org pantai timur ni.. suara sedappp!!




Selepas habis berkaraoke semua menunggu acara kemuncak iaitu acara fesyen show yang akan memilih pemenang acara mek Gannu paling gojes dan the best cat walk. Acara ni memang terbuka kpd semua peserta…ramai yang daftar utk menggayakan pakaian mereka yang gojes dan mahu beraksi spotan sebagai model. Dan kalau lah bernasib baik dapat menang anugerah mek gannu paling gojes ataupun the best cat walk… dapat hadiah menarik tau...iaitu tudung Fareeda!!! Ramai yang daftar kira2 40 orang…majlis gamat dengan sorakan dan tumpuan semua peserta yang beraksi dgn gaya cat walk di atas pentas. Tapi sebelum tu, terima kasih pada Cik Suhaili dan Puan Azalia kerana menunjukkan cara bergaya dan berjalan sebagai model kepada semua peserta….memang classlah model2 kita yg bergaya dan anggun ini….cantik dan gojesss!! Semua bersemanggat selepas melihat model2 bergaya di atas pentas & bergaya ikut giliran masing2….Cik mawar, Cik Suhaili, Puan Azalia dan Puan Kak Siti Khodijah sbg pengadil….serius depa malam tu mengadili peserta yang sememangnya semua hebat!!! Terima kasih kepada pengadil pengadil kita semua ya…



Selepas pengumuman dan penganugerahan pemenang mek Gannu paling gojes & the best cat walk,  acara kembali gamat dengan acara poco-poco. Semua peserta berdiri di tepi meja masing2 dan menari poco-poco ikut instructor d atas pentas…maklumlah tadi makan banyak kan.. skrg  kena la exercise plak  hehe…semua happi walaupun sedikit tunggang langgang dengan step yang berterabur pd mulanya tapi selesa le dan nampak okay selepas beberapa minit berpoco-poco ikut alunan music yg sememangnya semua tahu.... tapi jarang kali dapat peluang mencuba menari bersama… :)

Anugerah cabutan bertuah khas tudung paddapop ditunggu oleh semua peserta apabila Cik Mawar membuat cabutan grand prize tersebut…gamat la seketika bila rakan semeja mereka menang dan semua bersorak….ya lah acara cabutan bertuah mmg ikut nasib tapi semua pasti berdebar2 time tu…Acara malam tu rata2 semua dapat hadiah kerana jumlah semua hadiah adalah sekitar 70 hadiah telah disediakan…




Terima kasih sekali lagi buat semua AJK & MC Ira, Yus, Ebbi, Iza, Ja, Rehan, Ina, Sha & Eti  bertungkus lumus yang menjayakan acara yg sememangnya happening ini…semua peserta rata2 berpuas hati dan gembira. Terima kasih buat peminat Terengganu dan acara sebegini insyaAllah kita akan organize lagi pada tahun hadapan…tunggu ya semua peminat Fareeda Terengganu…








Jangan lupa datang lepak di butik Kak Ja di Casa Limbong, Chukai Kemaman, Terengganu…kita kongsi idea dan boleh tambah koleksi tudung Fareeda terbaru dari butik Kak Ja.  Love u allJ

bersama mak dan adik2 ... :)

 




Thank you all:)

 Sebahagaian dr team Dealer/Reseller FNJ

 Mlm sebelum majlis makan malan gojes night.. membuat persiapan utk malam


Kak Ja juga merupakan dealer Najjah di Kemaman.. utk dptkan Najjah boleh le datang ke butik Kja ya.. :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini & selepas ini mamaLUV akan jejak anda kembali. tq