Tips mengerjakan umrah pada bulan ramahdan: Pengalaman Kakja mengerjakan umrah ramadhan 2018

Salam semua...

alhamdulillah kakja nak share pengalaman serta tips umrah bulan ramadhan. Alhamdulillah kakja dan famili selamat berangkat dan pulang umtah di tanah suci pada ramadhan 2018 yang lepas. Kakja kesana bersama suami, mak dan ayaah serta anak2.. 5 orang yang total semua 9 orang. 

InsyaAllah kakja akan share serba sedikit pengalaman kami kerana, ramai yang nak tahu bagaimana suasana dan pengalaman semasa berada di sana...insyaAllah pengalaman yang sedikit ini akan berguna buat semua bakal2 yang akan mengerjakan umrah...

Pengalaman umrah di bulan ramadhan. Pengalaman yang bakal kita lalui sepanjang berada di musim panas dalam masa yang sama sedang menahan diri dari lapar dan dahaga. Tips mudah khusus bagi jemaah yang pertama kali ingin menjejakkan kaki di Tanah Suci di dalam bulan Ramadan.


.





1. PENGALAMAN BERPUASA SELAMA 15 JAM
Sebelum berangkat antara persediaan diri yang kita kena tahu ialah jadual waktu solat. Subuh di Tanah Suci tahun ini lebih kurang pukul 4.18 pagi. Manakala waktu Maghrib dan Isyak lebih kurang waktu di Malaysia, dalam pukul 7.00 malam di Madinah dan Makkah. Maknanya kita akan berpuasa lebih kurang 15 jam. Kami berangkat dengan pesawat MAS airbus A380 terus ke Madinah. Pada 8 Ramadhan (23 Mei 2018) KUL -MED berlepas pada jam 1 Tengahari dan tiba 510 petang waktu Medinah. 15 jam berpuasa pada hari tu, alhamdulillah tiba di Medinah beratur di imigresen dan semmpat berbuka time tunggu giliran nak cop passport imigren. Suasana imigresen di Medinah tak crowded di imigresen Jeddah. Alamdulillah semua jemaah selesai berbuka di depan kaunter imigresen dan kami menaiki bas terus ke Hotel untuk solat insyak dan magrib di sana serta sambung berbuka di hotel.
.
2. SUHU YANG PANAS (PANAS YANG LAIN DARI MALAYSIA)
.
Kebanyakan orang kita suka pi umrah pada hujung tahun kerana cuacanya lebih sejuk, nyaman dan tentunya lebih selesa. Kami pergi umrah pada bulan ramahdan kerana anak kami yang belajar di Pondok Gontor Indonesia tu cuti selama 50 hari pada bulan ramadhan. Jadi kami semua decide ramadhan merupakan bulan terbaik disamping nak rasa umrah di bulan Ramadan kerana mahu mencari kelainan merasai suasana ibadah umrah ketika berpuasa sembahyang terawih di masjid nabawi dan masjidil haram. Di samping tu dapat rasa suasana berbuka dan bersahur di sana.
.
Sepanjang Ramadhan, suhu di tanah suci dalam lingkungan 40 darjah Celcius.
Persediaan mental untuk berpuasa di tanah suci dan juga mengharungi cuaca yang panas sepanjang berada di tanah suci perlu buat persediaan diri sebelum datang ke sini. Cuaca yang panas dan kering buatkan kita tak terasa melekit dan berbau sebab peluh keluar terus kering jer:) pakai kain ihram yang sama pun takpa sebenarnya sebab tak berbau...kena jaga dari najis semasa ke bilik air jer...
.
.






Tipsnya, bawa pakaian nipis dan tak perlu bawa banyak stok baju yer.

3. SUASANA BERBUKA PUASA DI MASJID NABAWI DAN MASJIDIL HARAM
.
Suasana berbuka di Madinah SANGAT MERIAH berbanding di Mekah. Husband dan anak2 shampir setiap hari berbuka di masjid nabawi...kaum ibu dan anak kecik sekali sekala sempat merasa dan yang lain tu berbuka di buffet hotel jer. Waktu berbuka banyak orang yang volunteer untuk menaja juadah berbuka puasa. Setiap tempat atau kawasan berbuka akan ada menu berlainan berdasarkan penaj2 tadi...tapi pengalaman makan roti dan yogusrt serta kurma masa berbuka adalah paling best...kenyang sangat2 dah tak larat nak makan juadah yang ada di hotel selepas tu....
.
Di Mekah juga ada majlis buka puasa...tetapi kemungkinan kerana faktor rekabentuk di luar masjid yang agak luas dan , menyukarkan penyediaan makanan yang teratur. Tetapi masih lagi satu pengalaman yang unik untuk kita rasai. Kami sempat tiba dari Medinah pada jam 3 petang..selepas check in hotel terus mutawih bawa tawaf dan saie untuk menyelesaikan umrah pertama kami. Tetapi orang terlampau ramai sebelum berbuka menyebabkan team mutawif kami berpecah. Husband bergerak lewat sikit dengan bapa sebab mahu berjalan perlahan2 tawaf di bawaf dekat kaabh untuk kali pertama tanpa kerusi roda. Jadi husband dah plan awal2 tak akan ikut mutawif sebab nak pandu bapa dan papah bapa berjalan perlahan2. Kami anak beranak yang lain ikut mutawif. Tapi nak jadi cerita betapa ramainya manusia pada bulan pauas lebih2 lagi sebelum berbuka ni menyebabkan semua team berpecah. Tapi saya dan anak2 alhamdulillah tak berpecah sebab ikat tangan anak yang kecil umur 9 dan 11 tahun tawaf bersama dan abang nya syaidi umur 20 dan syafiq umur 18 tahun selalu mengawasi kami jadi kepala depan dan belakang masa tawaf. Selepas tawaf call suami tanya beliau kat mana dgn ayah...rupanya mereka dah selesai dan menuju ke tempat saei. Jadi bila suami tahu dah berpecah maka husband minta kami ke mataf tempat saei...ikut arahan yg diberikan suami minta ke tingkat 3 sebab bilangan orang yang tak ramai di tingkat atas....kami berjaya sampai dan bertemu suami sebelum azan magrib di laungkan....kami berkumpul di satu penjuru untuk berbuka...ramai oarang yang bagi kurma dan air zam2 ada di mana2 untuk kita berbuka...alhamdulillah selesai berbuka...tewrus buat saf untuk terus sembahyang magrib...lepas selesai kami sambung saei dengan husband jadi mutawif...husband dah kali kedua kesana jadi bolehlah jadi guide kami. Bapa pula saei menggunakan line tengah dengan kerusi roda. upah orang yang ambil upah dalam 50 rial. alhamdulillah pengalaman berbuka di masjidil haram dan selesai tawaf serta saei serta tahlul pada hari pertama umrah.
.
Tips tawaf pertama kali bulan ramadhan selepas terawih ataupun sebelum sahur...ataupun selepas subuh..tak ramai orang...kalau jemaah dari Medinah sebaik2nya tunggu dan tawaf selepas berbuka ataupun terawih untuk lebih selesa...kalau tak jadi cam kami:(
.














Kalau pelan nak berbuka di masjid nabawi atau masjidil haram...datang awal sejam atau lebih untuk dapatkan lokasi berbuka yang startegik...husband dabn anak2 biasanya berbuka di raudah.. tipsnya kata suami..selepas solat zohor terus mara kedepan...ke raudah...selepas asar mara lagi kedapan sehinggakan akan dapat depan stage iman untuk berbuka di Masjid Nabawi...kerana selepas asar pintu masuk biasa di tutup utk bahagian raudah...jadi kalau kita dah sembahyang di dalam stay disitu baca quran sehingga berbuka...kena tahan toilet dan tersu istiqomah sehinggan berbuka:)
.
























Suasana berbuka di madinah di masjid nabawi adalah yang terbaik...memang hanya akan rasai disana kemeriahan serta suasana begitu...jadi ambil peluang buat umrah di bulan puasa. Hanya di Madinah:)








Untuk tips seterusnya kakja share tips yang disiarkan di facebook Shauqi Hasan
Mutawif Rare Rarecation Umrah 17-29 Mac 2018.


4. DI MANA PORT BERBUKA PUASA TERBAIK?
Selain dari berbuka puasa di hotel, kita ada pilihan untuk turun ke dataran masjid dan berbuka puasa berjemaah. Boleh pilih nak berbuka di luar atau di dalam masjid. Menu juga berbeza.
.
Di Madinah, sama ada kita duduk di dalam atau luar masjid, kita PASTI akan dapat makanan. Biasanya di luar masjid, makanan yang berat dan sedap sikit macam nasi mandi, shawarma, roti, buah-buahan, air laban dan lain-lain.
.
TIPS - Kalau rajin ajaklah mutawif berbuka dengan mencari daging kambing atau kibas, biasanya pihak penaja akan bawa lauk pauk dalam periuk besar. Jumpa periuk besar tu, duduklah di atas tikar sebelahnya. Nak cari ayam mandi, kena cari peti besi makanan warna silver. Ada banyak di sekitar kawasan dataran. Sahih ada nasi mandi ayam.
.
Semasa dalam perjalanan ke masjid lepas Asar pun, kita akan jumpa orang dah mula edar makanan dan minuman. Tipsnya, hulur sajalah tangan juga ambil makanan tu. Jangan malu-malu. Memang semuanya diniatkan untuk sedeqah kepada orang ramai.
.
Lain pula di Mekah di mana tidak semua tempat ada orang edar makanan di dalam masjid. Kalau nak merasa berbuka di dalam masjid, pergi ke tingkat 2 di mana setiap tempat yang ada karpet, memang akan ada satu kumpulan penaja yang akan edar makanan dan air. Kita boleh iktikaf situ. Siap ada aircond.
.
.
5. TEKNIK MINUM AIR ZAM-ZAM SEMASA BERBUKA PUASA
.
Tips berbuka puasa di Mekah dan Madinah yang rare ini, saya syorkan supaya jemaah tidak minum air zam-zam atau sebarang air sejuk sebagai ‘muqaddimah’ ketika berbuka puasa. Katanya ini tips nak elakkan batuk terutamanya sepanjang berada di Tanah Suci. Pilih air zam-zam yang ditulis NOT COLD sebagai keutamaan ketika berbuka. Ini untuk yang nak jaga kesihatan. Tahan sekejap nafsu minum air sejuk tu ya. Lepas solat bolehlah qodho balik.
.
7. SOLAT BERJEMAAH DI MASJID
.
Waktu berbuka puasa hanya sekitar 10-15 minit. Bukan lama sangat pun. Tips dari saya, kalau boleh makanan yang berbungkus, jangan makan lagi. Simpan dulu makan lepas solat Maghrib nanti. Kalau tidak takut tak sempat habis. Dia sudah bungkus SAPRAH. Takut kita rasa macam kena halau pula nanti.
.
Selepas berbuka yang ‘ringan-ringan’, terus siap-siapkan diri untuk solat berjemaah. Jangan bimbang. Lepas solat maghrib semua orang macam ‘berkelah’ di kawasan dataran.
.
Kawasan dataran juga nak dibersihkan. Jadi kena cepat-cepat cari tempat di dalam Masjid. Dalam bulan ramadhan, susah sangat nak dapat solat dalam masjid. Bukan sahaja selepas waktu berbuka, boleh dikatakan setiap waktu. Kalau 15 minit sebelum azan kita tak bertolak lagi ke masjid, memang jawabnya kita akan solat di luar masjid atau di tepi jalan.
.
Kalau di Madinah, penjaga pintu muslimat akan benarkan masuk selagi ada tempat solat. Hatta di kawasan pejalan kaki ruang solat. Selagi tak penuh sampai ke pintu, selagi itu kita boleh masuk.
.
Berbeza di Mekah, pihak pengawal akan menghadang pintu lebih awal walaupun kita nampak masih ada ruang solat lagi di dalamnya. Kadang-kadang mereka bukan tutup pintu sahaja, tapi tutup jalan siap pasang dengan penghadang.
.
Kalau jemaah nampak dia tutup jalan atau pintu, jangan cepat sangat putus harapan terus solat tepi jalan sahaja. Sebenarnya dia tak tutup semuanya, ada trick dia. Mereka akan tutup jalan/pintu secara beransur sikit demi sikit. So kita kena cepat beralih cari pintu lain pula sampai jumpa kalau mahu juga solat di dalam.
.
Seeloknya pada bulan Ramadhan, biasakan diri kita keluar ke masjid 1 jam sebelum azan dan kita sudah berada di dalam masjid menunggu waktu solat. Kan banyak faedahnya dapat iktikaf di dalam masjid. Bulan puasa lagi.
.
8. MACAM MANA NAK CARI PINTU YANG MASIH DIBUKA?
.
Bila kita berada di Mekah, memang kena cepat pergi ke masjid terutamanya kalau waktu Subuh dan lepas waktu Asar. Dalam pukul 5.30 petang tu sudah kena turun dari hotel. Sebab waktu inilah orang tengah berpusu ke masjid nak solat Subuh dan Maghrib kemudian terus bersedia untuk solat tarawikh dalam masjid.
.
Tipsnya kita kena pandai cari pintu mana yang masih dibuka. Sebenarnya dari jauh pun kita boleh nampak. Di atas setiap pintu ada papan elektronik LED berwarna merah atau hijau. Kalau hijau, cepat-cepat berjalan menuju ke pintu tu. Kalau dari jauh dah nampak merah, cepat-cepat cari sign yang berwarna hijau. Jangan pula ikut arus orang ramai yang sedang masuk ke sign pintu warna merah.
.
Bagi yang tidak tak faham, mereka akan tunggu dan merayu pada pak guard yang jaga tu untuk benarkan masuk ke dalam. DIJAMIN pak guard tu memang tak akan buka sekali pintu tu ditutup. Jadilah tetamu Allah yang bijak mencari pintu ya!.
.
9. BAWA SEJADAH BESAR
.
Ketika mengerjakan umrah di bulan Ramadhan, kita digalakkan bawa sejadah besar. Ini kerana peratusan untuk solat di luar tu agak tinggi kalau kita lambat ke masjid. Ini tips bagi yang selalu bangun lambat atau tak sempat nak masuk masjid.
.
Ini juga tips untuk elak solat di atas lantai yang kotor terutamanya kalau kita terpaksa solat di jalan atau solat lepas habis watu berbuka puasa. Sebab lepas habis berbuka, lantai di luar masjid memang agak kotor, melekit sebab banyak nasi, air, dan kuah yang tumpah. Cleaner start bersihkan kawasan luar masjid lepas habis solat Maghrib.
.
Buat persiapan yang bijak. Sekurang-kurangnya kita boleh solat atas sejadah yang bersih. Ini pun untuk keselesaan kita sendiri.
.
10. TUKANG SPRAY AIR
.
Kalau bulan biasa, setiap kali kita penat atau duduk sahaja dalam masjid, boleh santai-santai lepak sambil minum air zam-zam yang diletakkan di mana-mana dalam masjid. Masa balik solat, boleh pula pekena aiskrim Mekah. Ini macam rutin harian orang sana.
.
Tapi bulan Ramadhan memang sah kita kena puasa. Antara cara nak segarkan diri, selalulah spray air zam-zam ke muka dan mana-mana anggota badan. Bagi sejuk dan segar sikit muka tu.
.
Dan nanti kita akan nampak ada orang main spray je air kat korang ketika tawaf atau di ruang yang sesak. Jangan dimarah pula kena sembur. Sebenarnya niat mereka hanyalah mahu segarkan diri kita. Itu antara keunikan orang sana membuat amal sedeqah. Ramadhan kan musim panas. Siap spray pakai tong racun pun ada. Jangan terkejut dan melatah pula ya.
.
11. SEDEQAH DI HARAMAIN
.
Kita sangat tahu sedekah bulan Ramadhan di sini luar biasa kerana masing-masing yakin dan mahu mendapatkan ganjaran yang Allah berikan pada sesiapa menyediakan makanan kepada mereka yang berbuka.
.
Dan kita akan jumpa ada orang yang sediakan hanyalah tisu. Ya, tisu sahaja! Mereka ni akan duduk sahaja sambil pegang kotak tisu sambil menunggu di tempat tawaf atau tempat solat. Ada yang sedeqahkan buah kurma dan ada juga edarkan makanan ringan untuk jemaah yang lalu lalang.
.
Semua orang mencari jalan bagaimana nak bersedeqah. Tanya mutawif nanti. Macamana nak bersedeqah di Tanah Suci. Ada banyak cara. Tak susah pun nak buat pahala di bulan Ramadan.
.
12. WAKTU LAWATAN KE RAUDAH
.
Kalau bulan biasa, waktu lawatan Raudhah bagi jemaah wanita ialah selepas selesai Solat Subuh kira-kira jam 7 pagi sehingga kira-kira 1 jam sebelum masuk waktu Zohor. Di sebelah petang pula, masanya agak singkat iaitu selepas selesai solat Zuhur hingga sebelum masuk waktu Asar. Manakala sebelah malam pula, selepas selesai solat Isyak hingga jam 12 tengah malam.
.
Bagi bulan Ramadhan pula, sedikit berbeza dan lebih singkat masa lawatannya untuk jemaah wanita.
.
Pagi: Selepas Subuh (lebih kurang 7 pagi – 9.30 pagi)
Tengahari: 10-15 minit sahaja
Malam: Sebelum 10 Ramadhan terakhir, dibuka sekejap selepas tarawikh. Tapi sebaik sahaja masuk 10 Ramadhan terakhir, raudhah memang tidak dibuka pada sesi malam. Ini kerana ramai orang mula beriktikaf di masjid pada tempoh tersebut.
.
Bagi jemaah wanita, hanya ada masa waktu sebelah pagi sahaja waktu paling sesuai untuk ziarah Raudhah. Tips pintu nak masuk Raudhah adalah pintu nombor dan gate 25. Jemaah Rarecation untungnya duduk di hotel Fayroz Syattah. Memang betul-betul depan gate 25. 50 meter sahaja dah sampai.
.
13. MACAM MANA NAK SPONSOR MAKANAN BUKA PUASA DI HARAMAIN?
.
Kalau jemaah nak juga merebut pahala memberi makanan orang di tanah suci, kita boleh beli makanan dan distribute sendiri. Cara lain kita boleh bagi duit pada kedai dan pihak kedai tersebut akan uruskan semuanya.
.
Sebagai contoh jika di Madinah, boleh beli kurma ajwa di pasar kurma dan air jus di Supermarket Bin Dawood. Kemudian letak dalam satu plastik jadi senang nak agih di perkarangan dataran masjid semasa orang lalu lalang nak pergi masjid atau agih kepada jemaah di dalam masjid.
.
Ketika di Makkah pula, kita boleh bagi duit kat kiosk makanan tepi jalan yang buat pakej begini. Pilih sahaja pakej makanan yang kita nak sedeqahkan. Semasa proses pengedaran makanan tu, kedai yang akan agihkan. Kerja kiat bagi duit sahaja dan minta pihak mereka uruskan.
.
14. SUASANA WAKTU MALAM
.
Di ttanah suci suasana malamnya sangat meriah dengan ibadah yang mana kebanyakkan orang tidak tidur pada waktu malam di bulan Ramadhan. Sebab kat sini, selesai solat tarawikh 20 rakaat lebih kurang pukul 11 malam. Dan imam masjid di Makkah dan Madinah akan mulakan qiamullai bermula pukul 12-12.30 malam. Jadi masa rehat sini sangatlah sekejap. Paling kurang 1 jam sahaja.
.
Kebiasaannya bermula maghrib, orang ramai tak akan keluar dari masjid lagi sampai waktu Subuh sebab nanti memang kita tahu susah dah nak dapat masuk kawasan masjid lepas tu. Lepas waktu subuh, memang ramai yang bergelimpangan tidur di dalam masjid. Jangan pelik. Itu normal.
.
Jika jemaah memang nak tunggu sampai waktu qiam, kita memang dah kena bersedia dengan kelengkapan dan mula masuk masjid bermula 1 jam lepas Asar paling lewat. Kalau tidak, kita dah susah nak dapat tempat solat yang selesa terutamanya di Mekah.
.
15. WAKTU BILA ORANG TIDAK RAMAI?
.
Kebanyakan waktu tak ramai jemaah di dalam masjid adalah ketika waktu dhuha. Antara sebabnya kerana kebanyakkan sudah kembali pulang ke hotel selepas berjaga sepanjang malam dalam masjid,. Mereka balik untuk berehat dan siapkan kelengkapan lain untuk malam seterusnya.
.
Bagi jemaah saya, waktu Dhuha atau selepas solat Subuh adalah waktu pendidikan jiwa. Kuliah ini yang penting untuk memahamkan kita matlamat dan tujuan kita tunaikan ibadah umrah. Banyak fadilat umrah yang kita kongsikan untuk jemaah faham APA HASIL IBADAH YANG MAHU KITA BAWA PULANG NANTI.
.
KESIMPULAN
.
Menunaikan ibadah umrah dan juga berpuasa Ramadhan di Tanah Suci amat besar ganjaran pahalanya. Malah ada hadis Nabi s.a.w yang menyatakan “sesiapa yang melakukan Umrah dalam bulan Ramadhan seolah-olah mereka mengerjakan Haji bersama-sama denganku.” Subhanallah.
.
Buat Umrah menyamai ganjaran pahala Haji. Tetapi harus diingat melakukan Umrah 7 kali menyamai pahala Haji memang tidak ada dalil dari Al-quran mahupun hadis. Apa yang penting kita nak ambil ialah hikmah dan pelajaran berpuasa dan melaksanakan umrah di bulan istimewa ini.
.
Kenangan menunaikan ibadah puasa dan umrah di bulan Ramadhan di Tanah Suci Mekah memang amat mengujakan dan sangat RARE!. Tanyalah pada mereka yang sudah ke sampai di sana pada bulan Ramadhan, pasti jawapannya senada dengan saya.
.
Insha Allah dalam tahun ini di bulan Ramadhan jika ada umur panjang dan rezeki, kami akan ke Tanah Suci lagi pada 23 Mei - 2 Jun 2018. Mudah-mudahan Allah permudahkan. Siapa nak merasa pengalaman indah di Haramain Ramadan akan datang boleh pergi dengan saya nanti. Hubungi 019-253 6474 atau semak itinerary di www.rarecation.com/umrah
.
Share dan tag jika anda dapati tips yang dikongsikan bermanfaat. Saya doakan kita semua dijemput menjadi tetamu Allah dan dimudahkan segala perancangan kita menuju ke Tanah Suci. Amin.
.
Ikhlas,
Shauqi Hasan
Mutawif Rare Rarecation Umrah 17-29 Mac 2018.

Tips mengerjakan umrah pada bulan ramahdan: Pengalaman Kakja mengerjakan umrah ramadhan 2018

Salam semua... alhamdulillah kakja nak share pengalaman serta tips umrah bulan ramadhan. Alhamdulillah kakja dan famili selamat berang...

Jom Follow Kak Ja