7 Tanda Usus Kotor dan cara atasi nya - Nutrisi Selular - Online Diet Coach Kak Ja


Salam semua
Kakja nak share berkaitan 7 tanda usus kotor- bagaimana terjadinya perkara tersebut dan kaitannya dgn Nutrisis Selular untuk tips diet anda.
Siapa faham apa itu nutrition cellular?
Nutrition cellular bermaksud apa-apa jua makanan yang kita makan, sel-sel kita mendapat manfaat sepenuhnya 100%.

Biasanya, *MEMANG SUKAR DAN AGAK MUSTAHIL* dengan makanan yang kita makan hari ini, sel-sel terus dapat absorb. Dengan *KADAR TOKSIN*, racun serangga, lemak-lemak trans fat, pengawet, kadar perasa yang tinggi.

Itulah sebab UTAMA hari ini, jika kita lihat di luar sana, ataupun coachee sendiri berhadapan dengan situasi ini, di mana-mana pun orang ada cabaran berat dan yang lebih kritikal dah mula ada simptom-simptom penyakit yang tak berjangkit yang *TOTALLY DATANG DARI MULUT*. Apa yang kita makan!

PROSES bermula
✍ Di usus kecil, 90% penyerapan semua makanan yang kita ambil akan berkumpul di sini, sebelum dihantar ke sel-sel. Usus kecil ini dipanggil VILLI.

✍ VILLI umpama tuala kecil yang menyerap air. Apa sahaja yang kita makan, akan diserap dan dihadam. Di sinilah bermulanya MASALAH.

✍ MASALAH MAKANAN yang kita ambil tersebut bertoksin, berpengawet, terlalu tinggi lemak tidak baik, tinggi garam, tinggi gula membuatkan lama-kelamaan villi mula MENGERAS.

✍ Villi MENGERAS sehingga tidak dapat nak absorb lagi nutrien, nutrition yang kita makan. Waktu ini makan makanan yang baik-baik pun macam tak berfungsi. Sistem down. Bermulalah era ... Makan naik, tak makan pun naik.

*KELEBIHAN PROGRAM DIET YANG SEDANG KITA AMALKAN INI*

100% fokus selesaikan dulu cabaran di atas tadi. Dan, dalam masa yang sama tingkatkan metabolisma dan PEMBAKARAN dengan TEKNIK CAR.

*APA ITU ‘TEKNIK CAR’?*

*CLEAN*
*ABSORB*
*REGENERATE*


*CLEAN*
Ianya bermula seawal pagi, kita akan mengambil nutrition sahaja, tidak ada lagi makanan berlemak, atau yang bergaram bertoksin bagai. F1 yang hanya berbentuk cecair akan masuk ke dalam villi sebagai mikro nutrien yang mana usus tidak perlu nak proses tetapi terus hadam dan SEL-SEL terus menyerap. Ada 55 nutrien dan hampir 16 vitamin serta zat-zat penting masuk sekali gus yang memang tidak akan ada dalam makanan biasa walaupun makanan organik. Proses ini juga mula membersih villi tadi.

*Tanda-tanda proses:*
Rasa segar, kurang mengantuk, suhu badan yang agak lain walaupun baru lepas ambil nutrition, berbeza kalau makan makanan pepejal. Mood riang.


*ABSORB*
Apabila VILLI mula bersih, kurang sampah dan air putih yang kita minum juga membantu. Kemudian, kita ambil LUNCH dengan hanya fokus yang ‘bersih’ dan berprotein serta sedikit karbohidrat baik akan masuk dan VILLI mula dapat menyerap semula sumber yang sihat tersebut.

*Tanda-tanda proses:*
Rasa kenyang dan puas, kurang atau pun tidak mengantuk lagi. Perut rasa full:heart_eyes:


*REGENERATE*
Makan malam yang sihat lagi sekali, fokus pada nutrition, no more garam, no more trans fat, no more pengawet. Liquid food, yang mana dalam JURNAL DIET, liquid food adalah the best food yang patut diambil pada sebelah malam. Cuma ramai tak tahu apa itu liquid food dan why liquid food.

*Tanda-tanda proses:*
Masih segar walaupun malam, muka mula nampak lain, fresh, dan apabila tidur malam, feel seperti baby ... Sedar-sedar sudah pagi dan badan rasa sangat berbeza.

Alhamdulillah. Tahniah bagi yang telah melalui proses ini. Dan, pasti result milik anda. Jika proses dan TEKNIK CAR telah berlaku, insya Allah dengan izin-Nya, tiada apa yang boleh menghalang untuk kurus dan sihat.

*BEBASKAN MITOS DAN KEPERCAYAAN KARUT DALAM DIET*

Saya selalu berkongsi di instagram, untuk kurus dan sihat ini TOTALLY matematik & saintifik.

Apabila kita faham dan align dengan proses yang betul, insya Allah, kita mula memungut result yang agak amazing.

*2 + 2 mesti jawapan 4.*


Semoga *TOPIK HARI INI* betul-betul trigger all coachee yang ada di sini, dan aloe yang ditulis dalam meal plan, actually akan *mempercepatkan 40% proses CAR*. Untuk mendapatkannya, boleh hubungi kakja melalui wasap ok clik di intagram kakja @ckrosliza


No comments:

7 Tanda Usus Kotor dan cara atasi nya - Nutrisi Selular - Online Diet Coach Kak Ja

Salam semua Kakja nak share berkaitan 7 tanda usus kotor- bagaimana terjadinya perkara tersebut dan kaitannya dgn Nutrisis Selular untuk t...

Jom Follow Kak Ja