SELAMAT TAHUN BARU 2018

Assalamualaikum wbrkt

Selamat pagi.. Selamat berbahagia semua pembaca MamaLuv.. terima kasih yg sudi singgah di teratak usang akk ni yg dah lama x update.. minta maaf semua.


Hari ni adalah hari pertama masuknya kita tahun baru 2018.  Apakah azam tahun baru korang?.. semua orang ada azam..Kakja PUN ADA AZAM TAHUN BARU JUGAK tau




Azam Kak Ja...

NAK SIHAT, CERGAS, BERGERAK PANTAS BOLEH BUAT KERJA RUMAH TANPA RASA CEPAT MENGAH DAN BADAN RAMPING. BOLEH MUAT SEMUA BAJU BAJU LAMA MASA ZAMAN SLIM SEBELUM NI.. hehehe



Cerita sikit dari Kakja penyebab tiba-tiba badan jadi tong drum

Sebelum ini KakJa suka makan makanan tinggi kalori. setiap pagi kalau tidak nasi lemak.. roti canai. kalau tak roti canai nasi kerabu!!.. Haa tu dia!! .  Diri ini cetek sangat bab bab pemakanan SIHAT. Langsung tak ambik hirau. Bukan maksudnya tak jaga pemakanan..TETAPI BAB atau TIP yang sebetulnya  tidak TAHU. dan tak pernah nak belajar. Kakja cuba masak yang terbaik untuk suami dan anak-anak. ..kerana realitinya memang  suka masak pun. Kerana minat masak la kakJa bukak rstoran butik. Kebanyakkan resepi di restoran KakJa pun ...create sendiri. Buat nasi dagang  terengganu, nasi lemak, nasi minyak, nasi kerabu..ada masakan panas siam, western seperti chicken chop, lamb chop, takoyaki, okonimiyaki, fish and chip, makaroni bake, lasgnia  dan semua la. cam2 ada. 












FOTO2 atas.. semua resepi sendiri di butik cafe. 
 Bukan sekarang nak kata dah tak boleh makan semua di atas ni bila kita DIET.. ehh takk ... tapi ada cara dan waktunya. itu je kita kena faham yek


BILA BUKAK RESTORAN BUTIK.. START MASA NI LA BERAT NAIK MENDADAK 

PENYEBAB NYA

Makan sedap sedap.. pagi siang malam.. semua ambik kalori tinggi.
padahal kalau tak nak naik badan boleh jer sendiri aturkan menu semua ni ..nak makan waktu bila.. atas pilihan kita masing2 la kalau nak jaga badan kan..
Paling teruk bab perut, pinggang, pinggul, lengan, kaki semua dah nampak lebar dan berlipat2.

Badan pula sangat berat jadi rasa serba malas nak bergerak ke sana sini, nak buat senaman konon boleh kuruskan badan tu jangan harap le ye.. hari pertama ke dua je bersungguh sungguh.. kata orang hangat hangat tahi ayam.. pastu senyap.. hihi.  YANG SEPATUTNYA.. turunkan fat dahulu.. badan dah ringan baru kita buat senaman utk dapatkan shaping yg terbaik!! tu baru TIP YANG BETUL yg kita kena menuntut dulu tau..

KEMUDIAN DATANG KESEDARAN NAK KURUSKAN BADAN SEMULA...


IKHTIAR PERTAMA DIET SENDIRI
Diet sendiri tanpa ada guide atau coach peribadi.  tak cukup ilmu walapun follow ustaz google.. takde kesan jugak.. sebabnya takde orang memantau pemakanan dan jadual meal plate harian yang betul.  Selalu tersilap ambik saiz kalori.. pagi just ambik roti jem je. lepas tu air kosong. buat kerja rumah macam biasa.. tetapi cepat penat dan mengantuk.  kadang-kadang skip sarapan.. tak sempat masuk waktu lunch perut dan signal lapar menggila.. terus makan banyak menambah-nambah.

KESAN DIET SENDIRI SELEPAS SEBULAN
masuk bulan ke dua diet..BERAT TURUN 3KG.. nampak le kurus sikit.. TETAPI dada dan perut mula kembang dan kembung. susah nak bernafas.. lewat sikit makan mula sakit sakit yang boleh tak boleh nak tahan.  selalu nak pitam. Pergi klinik Dr cakap banyak angin.. ni adalah gastrik. Ambik tohh!!  diet sendiri lagi pandai2.. breakfast dah skip.. lunch makan macam gajah. dinner plak just ambik ringan-ringan.. ni la akibatnya


IKHTIAR TERAKHIR MEMBELEK LAGI USTAZ GOOGLE.. BERHATI HATI CARI TIP YANG BETUL
 Cari..cariii dan terus cari.. last2 dah give up!!
TIBA-TIBA satu hari tu program ni dok lalu lalang di instagram kakja.. ambik masa jugak la nak cuba contact orang ni. tp dok selidik dulu, malam takleh nak tidur pikirkan program yg kakja nampak tadi, Masa tu jugak contact coach tersebut. 

First Kakja tanya canne boleh kurus melalui online 100% ..kalau tak berjumpa.. boleh ke? menjadi ker?.. dapat ke hasilnya?.. pastu kakja cakap  nak fokus nak hilangkan flabby lengan, perut, dan kaki.  jawabnya.. ok takde masalah.. nanti dia akan berikan flow program..  Tengok???.. jawapannya nampak CONFIDENT SANGAT YANG KAKJA TAKDE MASALAH AKAN DAPAT HASIL TERBAIK!!

Hari tu jugak Kakja buat payment.. tak mahal pun, berbaloi dengan hasil yang Kakja dapat.  Kakja follow je sampai tamat program.. program Kakja dalam 1 musim tu... dalam 3 minggu berat dah turun 5kg,  (8 hari pertama lost 3kg) perut susut hingga hari ni 8 hingga 10cm (habis 2 musim)..Wow.. Amazing!!  Padahal Kakja dok rumah jer.. follow dari rumah tanpa bersua muka. x kenal pun coach syud ni sepanjang progrm ni berlangsung.. Kja keluar rumah tiba tiba orang dah terkejut nampak perubahan badan kakja dah tak bulat macam sebulan yang lalu. Bahagia sangat rasanya..

Alhamdulilllah.

Syukur sangat-sangat atas rezeki yang Allah Taala berikan pada Kakja hari ini...
Ilmu pemakanan yang sihat dan jadual yang betul ..di cari-cari selama ini KAKJA DAH JUMPA PUN!!!.  Dah boleh amalkan sampai bila-bila.. Alhamdulillah suami kakja pun turut sekali dah cergas !! tak cepat penat seperti sebelum ni lagi .. pasal Kja dah aturkan jadual pemakanan yg betul.  Bukan perut kja je yg susut.. perut suami pun dah flat sekarang.. Masyaa-Allah.. asyik dok tayang seluar golf lamanya dah boleh sarung semula.. hihik.. kelakar pulak.

Sejujurnya...
kalau kita belajar sendiri.. belajar la apa2 pun kita tetap perlukan seorang guru yang perlu didik & bimbing kita. begitu juga bab2 pemakanan sihat atau eat clean..juga perlu orang guide kita!!  contoh boleh tengok pada Kakja dah cukup... kena GASTRIK!!  puncanya adalah crash diet. metabolism Kakja down.. cara pemakanan  tak betul selama ni.

&

SEBENARNYA makanan tak salah.. yang salahnya cara kita ambil tak ikut waktu dan kekerapan makanan tersebut yg kita ambik.


Ramai yang menegur Kakja nampak muda di bandingkan dengan usia Kakja sekarang.  Alhamdulillah.. Memang sentiasa berusaha jaga kesihatan.. jaga kulit .. TAPI yg memberikan semua nikmat dan rezeki ini dari Allah Taala.  Alhamdulillah... Syukur sangat dengan anugerah dariNya. Aamin. 

Testimoni bawah ni sahabat baik Kja dari kecik membesar sama-sama.. boleh dengar cerita dari KakNda ni lagi best.. jom klik di gambarnya.. 



Untuk Dapatkan Flow Program Boleh Klik di Bawah



No comments:

Tips mengerjakan umrah pada bulan ramahdan: Pengalaman Kakja mengerjakan umrah ramadhan 2018

Salam semua... alhamdulillah kakja nak share pengalaman serta tips umrah bulan ramadhan. Alhamdulillah kakja dan famili selamat berang...

Jom Follow Kak Ja